Suvo voće krijepi, vraća energiju i čisti tijelo

Hiljadu je razloga zašto je zdravo da jedete suve šljive, kajsije, jabuke, kruške… Zato neka suvo voće postene vaša zdrava navika.

Suvo voće sadrži velike količine šećera, ali istovremeno ono je koncentrat vlakana, minerala i vitamina sadržanih u svežim voćkama. Sadrži takozvane proste šećere koji prilikom varenja ne troše rezerve vitamina i drugih korisnih materija, a snabdevaju nas energijom.

Jabuka, kruška
Suve jabuke i kruške isečene na kriščice kuvaju se kao kompot ili potapaju u vodi i jedu. Zimi su savršen izbor u ishrani, jer su i one koncentrat svog prirodnog sadržaja. U narodnoj medicini pominju se kao diuretici. Suva kruška, kao i kajsija je velika biljna pomoć kada je mineralni deficit u organizmu u pitanju. Kao i njena rođaka narandžastog izgleda sadrži bogatstvo kalcijuma i magnezijuma. Magnezijum je veoma važan za naš organizam, a često ga nema dovoljno u hrani ili se u organizmu previše troši pa nastaje manjak. Pojačano se gubi u stresnim situacijama, pri dojenju ili kurama za mršavljenje i iscrpljujućim fizičkim aktivnostima.

Suva šljiva
Neugledna smežurana voćka gubitkom vode pretvorena je u ukusan plod i vrijednu namirnicu. Suva šljiva je najstarije narodno sredstvo protiv zatvora: delotvorno čisti crijeva i ne stvara naviku (što je čest slučaj sa lijekovima). Ovu moć duguje pektinu -vlaknu koje bubri i pritiska ivice crijeva, a time podstiče njihov rad. Najvažnije je pogoditi „dozu“ suvih šljiva. Previše će izazvati burnu reakciju – grčeve i dijareju, a premalo – ništa! Oni koji ne mogu da „naštimuju“ potrebnu količinu, najbolje je da se drže kompota.

Suva šljiva je bogata kalijumom, borom ili bakrom, kao i antioksidantnom kombinacijom vitanina C, E i beta karotena.

Suve šljive smanjuju holesterol, a dnevna terapijska mjera je 12 komada na dan. Ne treba zaboraviti da pet suvih šljiva sadrži 115 kalorija.

Kajsija
Suva kajsija je izrazito narandžaste boje zbog velike količine beta karotena (4,37 miligrama u 100 grama suvog ploda, dok svježa kajsija ima tek 1,57 miligrama). Svega ostalog ima pomalo, a najviše šećera (42 odsto). Osobe osjetljivog želuca ili bolesnici sa problemima jetre i gušterače ne podnose svježu kajsiju, ali će je lakše pojesti osušenu ili pripremljenu kao kompot. Bogata je kalcijumom i magnezijumom, što je rijetko naći u jednoj namirnici, a vrlo je važno znati da ova dva minerala zavise jedan od drugog.

Smokva
Smokva je prastara voćka Afrike i Arabije. Kalorična je a raste „sa nogama u vodi i lišćem na suncu“ – blizu oaza, a za stanovništvo pustinje znači pomoć u opstanku. Ima puno šećera, sa nešto malo proteina i bez masti. Arapi je smatraju lekovitim sredstvom. Njenim sirupom liječe razne tegobe. Posebno je na cijeni kao sredstvo za bolje lučenje mlijeka dojilja i rad prostate. Bogata je šećerima koje koristimo bez varenja i koji idu direktno u krv. U smokvi se nalaze vitamini A i B koji su zaslužni za obnavljanje ćelija. Veoma je kalorična, pa treba pripaziti na količinu koja se konzumira.

Banana
Suve banane u obliku kriški ili u prahu dodaju se kolačima ili dijetalnoj i hrani za bebe. Imaju puno kalijuma, beta karotena i magnezijuma, a sadrži 60 odsto šećera. Ona je kalijumom najbogatije voće i ubjedljivo drži primat na ljestvici sa 1.490 miligrama u 100 grama voća.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.