Sarmantan ukras u enterijeru

U tužnom oku suncokreta, što nijemo prati neba bludnje, tu su sve žeđi ovog svijeta, sva nespokojstva i sve žudnje, zapisao je veliki pjesnik Jovan Dučić.

A od davnina su suncokret i njegove žute vedre latice znani kao simbol sunca, ljeta, sreće i vedrine. Raste i cvjeta od juna do septembra, rano ujutro okreće se prema suncu i prati ga do njegovog zalaska, a samo njegovo ime Helianthus, koje se koristi u botanici, potiče od grčke riječi helios, što znači sunce.

Veliki žuti cvjetovi tokom ljetnih dana unijeće dašak prirode i u naš dom te postati šarmantan ukras u enterijeru.

Možete nekoliko ovih cvjetova staviti zajedno u staklenu vazu, teglicu ili rasporediti pojedinačno u par manjih. Lijepo će izgledati u kombinaciji s nekoliko vrsta poljskog cvijeća – različite nijanse te veličina cvjetova rezultiraće šarenim, veselim i upečatljivim buketom, koji će uljepšati svaki dnevni boravak, kuhinju ili radni kutak.

Bez obzira na to kako se odlučite stilizirati vaš buket, on će zasigurno unijeti vedrinu te doprinijeti toploj atmosferi u domu – asociraće nas na prekrasne livade i zalaske sunce.

Legenda
Klitija je bila morska nimfa, princeza zaljubljena u Apolona, boga Sunca, muzike i muške ljepote. Vidjela ga je sasvim slučajno jedne noći, dok je mjesec obasjavao prozore njene odaje. Bio je samo sjena u daljini koja se pretvorila u najljepše i najmilije biće koje su njene oči ikad vidjele. Ali, Apolon nije dolazio svake noći da bi vidio nju. Njegovo srce je kucalo za njenu sestru Leukoteju.

Klitija je živjela iz dana u dan, sama i odvojena od vanjskog svijeta, ne gubeći nadu. Čeznula je i iščekivala dolazak voljenog Apolona, a kako on nije dolazio, ona je od ljubomore počela da mrzi svoju sestru te je otkrila ocu sestrinu tajnu ljubav.

Leukoteja je bila okrutno kažnjena, a Apolon to nije mogao oprostiti Klitiji. Ona je pobjegla u pustinju, gdje je bila bez hrane i vode. Tamo je po cijele dane posmatrala sunce, u očekivanju da se Apolonove kočije ipak vrate. U čekanju je umrla, a poslije smrti se pretvorila u suncokret. Noge su joj postale suncokretova stabiljka, lice je postalo cvijet, a njena zlatna kosa – latice. Tako je Klitija i nakon smrti nastavila stalno gledati u sunce, čiji je vladar bio njena ljubav.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.