Starenje kože kroz vreme:simptomi,uzroci i prevencija

Kako vreme odmiče, tako se i naša koža menja. Godine sa sobom donose iskustvo, ali nas prvi znaci starenja uvek podsete da treba da naučimo još nešto o nezi kože. Danas vam dajemo odgovore za kojima tragate – kako da sprečite starenje kože, kako da utvrdite uzroke i kako da prepoznate simptome na vreme.

Starenje kože je biološki proces i nije nimalo jednostavan kako se čini. Mnogo faktora utiče na starenje, i mnogo je razloga zbog kojih ćete izgledati možda i starije nego što zapravo jeste. Nauka kaže da već posle 28. godine počinju da se naziru prvi znaci starenja koji nisu u početku tako očigledni.

Kako vreme prolazi, biće vam kristalno jasno da se nešto na vašem licu i telu menja. Neke detalje ćete prihvatiti, a sa nekima ćete ući u ljutu borbu, jer vam se nikako neće dopasti. Eh, kad bismo mogli da zaustavimo starenje, pa da više nikad i ne pomislimo na bore i nedostatke na licu i telu! Ono se ne može sprečiti, ali neki od efekata starenja mogu biti usporeni, donekle i sprečeni.

Kako da prepoznamo simptome starenja kože?

Prvi znaci starenja se ne mogu sakriti, jer se pojavljuju upravo na licu. Lice je najizloženije spoljnim faktorima, jer nemamo kako da ga zaštitimo. Koža ne prašta nepravilnu negu i brzo će nas upozoriti da je vreme da se trgnemo i da nešto promenimo. Prve znake primetićete već u kasnim dvadesetim godinama, ali to ne treba da vas uplaši.

Koža se može podmladiti uz tretmane, mezoterapiju lica i pravilnu negu.

Lice koje gubi sjaj

Jedan od prvih simptoma koje ćete primetiti jeste gubitak sjaja i svežine. Istina je da se starenje kože ne može sprečiti, ali se svakako može usporiti. Ta činjenica nas raduje, jer, kad već ne možemo da zaustavimo vreme, možemo bar malo da odložimo da se starost vidi na našem licu.

Prirodna istrošenost čeka nas pre ili kasnije. Ona će se odraziti i na lice i na telo. Gubitak sjaja ćete sigurno uočiti. Tek tada će shvatiti da u ranijim godinima nije ni bilo potrebe za čestim šminkanjem. Rumenilo ćete nositi sa sobom, i ono vam može pomoći da malo popravite situaciju, ali kada ga skinete, znaćete i sami da ono nije rešenje problema.

Zašto se uopšte gubi mladalački sjaj?

Odgovor se skriva u lipidima koji su zaduženi za zadržavanje vlage u koži.Ako koža ne proizvodi dovoljno lipida, ona postaje sivkasta, a na takvoj koži bore su uočljivije i izraženije.
Lipidi su zaduženi zaštitu kože od gubitka vlage. Oni takođe služe i da zaštite lice od prodiranja bakterija, alergena i hemijskih supstanci.

Lipidi su građeni od masnih kiselina, jedan deo je na samoj površini kože, a drugi deo je u koži. Kako bi epidermis ostao jak i zdrav, bitno je pravilno funkcionisanje lipida. Kada se ravnoteža lipida naruši i kada vremenom počne da propada zaštitna barijera, lice postaje grublje, i gubi se sjaj i elastičnost.

Lipidi omogućavaju da ćelije u koži budu čvrsto povezane i da se koža hrani na pravilan način. Kao što je nama potrebna hrana, tako su i koži potrebni hranljivi sastojci iz krema. Oštećena koža može da se oporavi, potrebno je da se regeneriše, kako bi ponovo bila sposobna da prima sve dobre sastojke koji su joj neophodni za pravilno funkcionisanje.

Kada koža stari, ona menja i boju. Ružičasta boja može da vas podseća na mladalačke dane, ukoliko nešto ne preduzmete. Koža sa godinama postaje tanja, i počinje da gubi onu finu, zdravu boju, a dobija sivkastu notu.

Koža više nije elastična

Elastičnost se gubi, kako vreme prolazi. Starenje kože sa sobom donosi i gubitak kolagena i elastina u koži.

Kako starimo, kolagen se polako gubi. Primetićete više bora na svom licu i manju elastičnost. Kolagen pomaže vašoj koži da bude čvrsta i zategnuta, da bude glatka, i da održi zanosni, mladalački sjaj. Kolagen je zadužen i za obnavljanje ćelija.

Kolagen treba uvrstiti u negu, jer nam on postaje neophodan za normalno održavanje kože lica. Možete ga pronaći u mnogim kremama i serumima. Pomoćiće vam da hidrirate kožu i da joj nadomestite vlažnost. Ovaj prirodni sastojak za negu kože je obavezan za usporavanje starenja i zavolećete ga nakon prve upotrebe!

Kolagen možete pronaći i u hrani. Najviše ga ima u jajima, govedini, školjkama, ribi i piletini. Zvuči vam ukusno? Neka se na vašem tanjiru nađe hrana koja će vam pomoći da otklonite nedostatke na koži, a uz to, i vaša porodica će uživati u ukusnom ručku.

Elastin je takođe, kao i kolagen, protein koji ima moć da veže tkiva i da održi funkciju ćelija. Koža starenjem postaje opuštena i neelastična, te je tako važno da nadoknadite ove proteine redovnom upotrebom krema koje ih sadrže. Zahvaljujući njima koža zadržava čvrstoću i elastičnost, i utiče na tonus kože.

Bore na licu, znak uzbune

Žene se uspaniče kada vide bore na licu . One imaju veću tendenciju za brže dobijanje bora od muškaraca. Već u kasnim dvadesetim godinima, bore mogu da se pojave i da ostanu tu do kraja života, bivajući sve izražajnije i dublje.

Mnogo je razloga zbog kojih će vam se bore pojaviti na licu, a o tome ćemo detaljnije pisati u narednim redovima. Važno je da znate da one nastaju zbog skupa različitih faktora, a starenje jeste osnovni odgovor. Nemojte čekati da sa rešavanjem ovog problema krenete tek kada ostarite, jer može da bude prekasno.

Prevencija je ključ, a pravilna nega počinje još u mladosti. Ako to ipak niste učinili, onda to uradite već danas. Bićete mi zahvalni za desetak godina na ovom savetu!

Mnogi faktori mogu da se kontrolišu, ali starenje ne može. Baš zato što znamo da je mnogo moćnije od nas, ni ne pokušavamo da se borimo sa vremenom. Do sada smo uspeli da ga usporimo, kada je u pitanju lepota lica, i to je sasvim dovoljno. Biti duže mlad – o, da, danas je to itekako realno!

Bore oko očiju, izborani dekolte, bore oko usana, sve nas to čeka. Moraćemo da priznamo i da neke žene izgledaju prilično mlado u odnosu na svoje godine. Njihova tajna je u nezi koja je namenjena njihovom tipu kože, ali i u životnom stilu.

Bore nastaju zbog gubitka hijaluronske kiseline, a ona je odgovorna za proces stvaranja kolagena i elastina. Ova kiselina je prirodno prisutna u našem telu, koži, zglobovima i očima. Koristi se za lečenje opekotina, rana, ali je najpozatija po svom učinku za lice, jer je dovoljno moćna da ukloni bore.

Ona omogućava koži da održi vlažnost i da ostane elastična i čvrsta. Sat se može vratiti unazad, jer kozmetička industrija nudi pregršt proizvoda koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, pa tako na prirodan i bezbedan način možete da nadomestiti izgubljenu kiselinu, i da sprečite dalje starenje kože.

Suva koža

Možda ste nekada imali masnu kožu, ali stvari mogu da se promene. Koža može da postane suva, a može se i javiti osećaj grubosti i zategnutosti. Crvenilo, svrab, pa čak i pucanje, ne treba da vas iznenađuju, ukoliko niste nabavili kremu za lečenje ovih simptoma.

Suva koža je vrlo delikatna za negu, a starenjem ona može postati baš takva, zbog nedostatka lipida, koje sam spomenula. Gubitak vlažnosti je opasna stvar, nije ni malo naivna kako se čini. Suva i gruba koža može i da boli. Ako ne reagujete na vreme, ona postaje sve gora. Negodovanje, odlaganje i prikrivanje šminkom, neće popraviti štetu.

Suva koža u kasnijem dobu može i da pukne. Ranice se teško leče, jer se koža sporije regeneriše. Konstantan svrab i neprijatna zategnutost trajaće sve dok se stanje ne poboljša. U ovom slučaju, najbolje bi bilo da koristite prirodne proizvode, i da u širokom luku izbegavate one koji sun a bazi alkohola i koji u sebi imaju hemikalije. Koža jeste osetljivija, ali pravilnom negom možete da je vratite u normalno stanje.

Čak je i masna koža u kasnijem dobu bolja i lakša za održavanje. Možda vam je u mladosti pravila problem sa bubuljicama, ali sa godinama, videćete kako se i ta masnoća smanjuje, a opet ima je dovoljno za normalno funkcionisanje. Na masnoj koži, bore nisu tako izražene kao na suvoj.

Tamne mrlje na koži

Staračke mrlje, ima li šta vidljivije od toga?

Starenje u kombinaciji sa čestim sunčanjem bez adekvatnog zaštitnog faktora, dovode do pojave mrlja na koži. Ako ste svelte puti, one će biti izražajnije. UVA zraci prodiru duboku u kožu, uništavaju kolagen i tako dolazi do hiperpigmentacije na određenim delovima kože.

Mrlje možete uočiti na šakama, licu, ramenima i dekolteu. One su najvidljiviji znak starenja.

Uzroci starenja kože

Sigurno se pitate šta to uzrokuje prerano starenje kože . Sterenje kože uzrokovano je unutrašnjim i spoljašnjim faktorima. Pored uticaja gena za starenje, najvažniji uzročnici su – vaš stil života i način na koji negujete lice i telo.

Ako primetite da negde grešite, ispravite grešku na vreme, kako biste uspeli da popravite štetu, bar malo, jer postoje faktori na koje vi direktno utičete.

Stres

Stres je neizbežan kada govorimo o bilo kavim problemima koji nas muče. On direktno utiče na našu lepotu, mada nekada toga nismo ni svesni. Brojne bolesti su izrokovane zbog stresa- akne, hormonski disbalansi, kanceri, problem sa srcem.

Zašto je to tako?

Kada smo pod stresom, organizam pojačano luči hormon kortizol, a on deluje na organizam negativno ukoliko smo izloženi stresu duže vreme. Usled toga, razara se kolagen i elastična vlakna, pa koža postaje naborana i sporije se regenriše.

Manje briga, pa će biti i manje bora! Ako ste tužni, ako trpite pritiske na poslu, ako imate emotivnih problema, sve će se to iscrtati na vašem licu. Borba protiv stresa jedna je od najvažnijih za borbu protiv bora.

Oslobađanje od stresa svakom deluje drugačije. Neko voli da šeta, neko da čita, neko da provodi vreme u prirodi. Šta god vam daje energiju, radite to! Meditacija ili topla kupka, mogu da budu dobro rešenje za oslobađanje od nagomilanih negativnih misli.

Sistematski pregled

Koliko dugo niste bili na zdravstvenom pregledu, od glave do pete? Zdravlje direktno utiče na vašu lepote, i ove dve stvari su usko povezane. Jedna bez druge, ne idu.

Ispitajte svoju krvnu sliku, proverite rad unutrašnjih organa, posvetite više vremena svom celokupnom zdravlju i videćete, to će se odraziti na lepotu vašeg lica. U suprotnom, primetićete ubrzano starenje, a nećete znati zbog čega se to dešava.

Ako je vaš imuni sistem slab, on neće moći da vas brani od raznih napadača iz spoljne okoline. Koža će postati bleda, i osetljivija. Baš zbog toga je dobro ponekad odraditi pretrage kako bi se pronašao uzročnik slabljenja imuno sistema.

Hormonski disbalans takođe može biti krivac za neravnotežu, ali i za pojavu prvih simptoma starenja kože. Smatra se da genetska predispozicija igra veliku ulogu, pa ako je vasa majka dobila bore u tridesetim, moguće je da će se i vama tada pojaviti.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Zdrav život je nešto što vam treba postati svakodnevnica, ukoliko mislite da usporite starenje i da što duže zadržite mladalački izgled.

Ako ne vežbate redovno, cirkualcija će biti usporena, a to znači da će se toksini iz tela sporije izbacivati. Vežbanje ima pozitivno delovanje na čitav organizam, a posebno na kožu. Koža će duže biti zategnuta i vi ćete se osećati bolje. Smanjiće se i stres, a uz to dobićete i bolji tonus kože.

Zaista nema razloga da ne vežbate bar dva puta nedejno. Ukoliko ne volite teretanu, možete da izaberete neki sport, plivanje, pa čak i brze šetnje, šta god vam odgovara, a šta može da vas promrda.

Alkohol i pušenje

Kad smo kod nezdravih navika, moram da vam kažem da poroci poput cigareta i alkohola deluju baš štetno i da ih treba svesti na minimum.

Nekad ne možemo odoleti da popijemo čašu ili dve, ali previse alkohola deluje negativno na naše organe, pa i na samu kožu. Zbog alkohola, krvni sudovi se šire i koža postaje crvena. U početku, to crvenilo je prolazno, ali kapilari mogu da se prošire i na duže staze.

Cigarete će lako da vašem licu dodaju godine. Nepušači, po istraživanjima, izgledaju mlađe nego pušači. Najbolje bi bilo da prestanete da pušite, ali ako to već ne uspevate, bar smanjite cigarete, kako se bore ne bi razvijale i postajale sve dublje i dublje.

Sunce

Ko još ne voli da se sunča kada dođe vreme godišnjih odmora?

Jedva ste čekali da izvojite desetak dana i odete negde na odmor. Kada konačno dođu ti lepi dani, ne smete zaboraviti da je najvažnije da ponesete dobru kremu koja ima zaštitni faktor. Ovu kremu treba da imate kod sebe, tokom cele godine. Čak i u periodu kada pada sneg!

Sunce je uvek tu, i u hladnim danima. Njegovi zraci direktno utiču na prevremeno starenje kože. Jedino što možemo jeste da je sačuvamo i da mažemo lice svakoga dana, pa i kada nismo na odmoru. Učestali odlasci u solarijum takođe doprinose razvoju bora, i fleka u kasnijem dobu.

Zbog sunca, koža postaje tanja i osetljivija, stvaraju se bore, crvenilo i sitna oštećenja koja se vremenom mogu pretvoriti u fleke i ožiljke.

Pazite kako spavate

Čak i dok spavamo, utičemo na lepotu svog lica. Prvenstveno, bitno je da kvalitetno spavate i da vaše spavanje bude po pravilu, 8h. Ako spavate manje, organizam postaje osetljiviji, imuno sistem slabi, a stres samo raste, iz sata u sat.

U borbi protiv bora, najbolje bi bilo da spavate na leđima, kako ne biste neprestano stiskali lice.

Prevencija starenja kože

Kada smo utvrdili uzroke, važno je i da vam damo još dodatnih saveta koji će vam poslužiti da sprečite ubrzano starenje kože.

Ako na sebi već sada primećujete znakove koji ukazuju da koža stari, pokušajte da utičete na navedene uzroke (na koje možete) i da uz pomoć adekvatne nege i adekvatnih tretmana smanjite oštećenje koje se događa na koži.

– Bitno je i da poradite na svom načinu života, ali i da poboljšate ishranu. Unosite više zdravih namirnica, a na masnu, slatku i začinjenu hranu, zaboravite, ili je bar smanjite. Pijte dosta vode, a gazirana pića i alcohol izbegavajte, koliko god možete. Umesto kupovnih sokova, birajte čajeve ili sveže ceđene sokove.

– U savremenoj estetskoj medicine postoje razni tretmani koji mogu da vam pomognu da ispeglate bore i da date licu svežinu. Najpopularniji su: botoks, hijaluronski fileri, mezoterapija. Ovi tretmani podmladiće vašu kožu i revitalizovaće kožu.

– Upotreba krema koje su namenjene vašem tipu kože i zadužene su da smanje bore, podočnjake, da uklone fleke ili povrate licu sjaj. Birajte kreme prema potrebama svog lica. Nega mora biti svakodnevna, a svi proizvodi treba da budu kvalitetni i ispitani. Tu su i losioni, serumi, maske za lice.

– Cilj jeste da se vaša koža regeneriše i da bude nahranjena. Obnova vitalnih funkcija kože je osnovni korak ako želite da usporite starenje kože. Vežbajte, jedite zdravo, uložite u svoju negu, spavajte, manje brinite- i na kraju, rezultat će vam se svideti, svakog jutra kada se pogledate u ogledalo!

Starenje kože je prirodni proces i uradite već danas sve što možete kako bi koža ostala što duže negovana, mlada i zdrava! Bez obzira na vaše godine, uradite ono što možete, kako koža ne bi ostarila pre vremena.

Nadam se da će vam ovi saveti biti od koristi i da ćete uspeti da obrišete bar nekoliko godina sa lica!

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.