Ovo voće nema šta ne leči

Izuzetno je zdravo

Jedna breskva srednje veličine obezbeđuje skoro 10 odsto dnevnog minimuma potrebnih vlakana

Evropa je danas najveći proizvodjač breskve u svetu, a ovo sezonsko voće koje spada u porodicu koštunjavog, omiljeno je ne samo zbog izuzetnog ukusa, već i značajnih koristi za zdravlje.

Diuretička svojstva za bolju kontrolu krvnog pritiska

Kalijum, koga u jednoj ovoj voćki srednje veličine ima dovoljno da pruži 8 odsto dnevne preporučene količine, pomaže u regulaciji krvnog pritiska tako što deluje kao prirodni diuretik za uklanjanje viška natrijuma i tečnosti iz tela. Na taj način dolazi do smanjenja pritiska na srce i arterije, uz manje nadimanje stomaka i pritiska na druge organe.

Pomažu procesu varenja jer su pune vlakana

Jedna breskva srednje veličine obezbeđuje skoro 10 odsto dnevnog minimuma potrebnih vlakana. Osim što sprečavaju zatvor i pomažu u procesu varenja, vlakna breskve pomažu i u regulisanju nivoa šećera u krvi. Takođe, sadrže i prebiotike koji hrane korisne bakterije u našim crevima, borce protiv upale, za očuvanje imuniteta i bolje raspoloženje.

Jačaju naš imunološki sistem

Breskve jačaju naš imunitet na više načina. U jednoj ovoj voćki srednje veličine ima više od 15 odsto dnevno potrebnih količina vitamina C, neophodnog sastojka za proizvodnju, funkciju i zaštitu ćelija imunskog sistema. Vitamin A, koga u jednoj breskvi ima oko 10 odsto od naših dnevnih potreba, pomaže u formiranju sluznice u respiratornom traktu, a jače membrane stvaraju bolje zaštitne barijere. Breskve brane imunitet i svojim prirodnim antimikrobnim svojstvima.

Za bolje raspoloženje

U Mađarskoj breskve zovu „voćem smirenosti“. Imaju izuzetno prijatan, ali ne previše sladak ukus, koji podstiče lučenje hormona zadovoljstva i čini da se u toku konzumiranja činite dobro i osećate zadovoljno.

Za lepotu i otpornost kože

Pored jakih antiinflamatornih antioksidanata, breskve sadrže beta karoten i vitamin C koji su važni za zdravu, elastičnu, ali i otpornu kožu. Beta karoten – prirodni vitamin A, pomaže u zaštiti kože od sunca, sprečava oštećenja, zagreva tonus i pomaže u stvaranju prirodnog sjaja. Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, poboljšanje elastičnosti kože i manju opuštenost. Breskve su takođe veoma važne za hidrataciju, jer, uz vitamine i minerale, preko 85 odsto sastava sveže breskve čini voda.

Za bolji vid i smanjen rizik od „noćnog slepila“

Lutein i zeaksantin, jedinjenja koji se nalaze u breskvama pomažu u zaštiti mrežnjače i sočiva, a dokazano je da smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte. Sadržaj vitamina A takođe pomaže u podršci boljem vidu. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do stanja zvanog kseroftalmija koje jeste retko, ali koje oštećuje vid i rezultira takozvanim noćnim slepilom – nemogućnošću funkcije vida u mraku ili pri slabom svetlu.

Pomoć u borbi protiv karcinoma dojke

Dokazano je da polifenolski antioksidanti u breskvama sprečavaju rast i širenje ćelija karcinoma, posebno u slučaju raka dojke. Jedno istraživanje, koje je pratilo žene tokom čitave 24 godine, pokazalo je da se u zaštitnom efektu posebno izdvajaju dve vrste voća – veći unos bobičastog voća i breskvi povezan je sa manjim rizikom od karcinoma dojke kod žena u postmenopauzi.

Idealne za dijetalne režime ishrane i kontrolu kilaže

Neka nedavna istraživanja pokazala su da bioaktivna jedinjenja u breskvama imaju antiinflamatorna, ali i svojstva koja sprečavaju gojaznost. Njihova sposobnost da pomognu u regulisanju nivoa šećera i insulina u krvi, uz visok sadržaj vlakana i vode, čine ih odličnim izborom u dijetalnim režimima ishrane i kontroli kilaže.

Manji rizik od neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove

Poznato je da se antioksidanti iz breskvi bore i protiv oksidativnog stresa, koji čini neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Ovaj proces ključan je za zdravlje mozga, jer je dokazano da je oksidativni stres važan faktor u neurodegenerativnim oboljenjima kao što je Alchajmerova bolest.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.