U Srebrenici oko 2.500 ljudi čeka obnovu i rekonstrukciju kuća

Na teritoriji opštine Srebrenica obnovljeno je oko 3.000 kuća, a više od 500 nikada nije useljeno niti je u njima iko prenoćio, dok okućnice zarastaju u travi i šiblju.

U Opštini Srebrenica postoji tačan broj obnovljenih kuća, ali nema podataka koliko je tih kuća useljeno, a smatra se da više od 500 kuća nije useljeno. Većina njih je djelimično ili potpuno obnovljena i opremljena za stanovanje, ali godinama su prazne i propadaju, a neke su ponovo devastirane i opljačkane.

Zanimljiva činjenica da su dobijeni građevinski paketi za obnovi i rekonstrukciju na teritoriji opštine Srebrenica često korišteni i za izgradnju kuća u drugim opštinama, ali i drugom entitetu.

Sve je manje onih koje jednom godišnje dođu na svoja imanja iz Evrope ili nekog dijela svijeta gdje žive naši ljudi, dok stari umiru, mladi se ne odlučuju lako na povratak na sela.

U službi za obnovu kažu da je donatora sve manje, a da još oko 2.500 zahtjeva za obnovu kuća čeka potencijalne donatore i neizvjesno je kada će se te kuće obnoviti i da li će u slučaju da budu obnovljene njihovi vlasnici ikada doći da prenoće u njima.

Prema riječima Abdurahmana Omića iz službe za obnovu, donatori su po vlastitom nahođenju u jednom periodu obnavljali kuće i tek kada je formirana Opštinska komisija za obnovu i povratak došlo je do uvođenja reda i obnove kuća na osnovu kriterija.

„Kuće su obnovljene i izgrađene mnogima, koji imaju riješeno stambeno pitanje u Federaciji BiH ili žive u inostranstvu, i nemaju se namjeru vratiti da žive u Srebrenici, dok neke porodice, koje žive u alternativnim smještajima i koje bi se vratile to ne mogu da ostvare jer im još nisu obnovljene kuće“, pojašnjava Omić.

On kaže da se obnovljene stambene jedinice najčešće izdaju pod zakup, vlasnici pokušavaju da ih prodaju, a veliki broj je ponovo devastiran.

Karakteristično je da su mnoge renovirane kuće devastirali njihovi vlasnici skidajući građevinski materijal za ugradnju u kuće koje grade u FBiH ili drugim opštinama u Republici Srpskoj.

Oko milion maraka za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata biće utrošeno iz donacije Saudijske Arabije, a nedavno je potpisan ugovor sa 195 korisnika.

izvor esrebrenica.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

3 znaka obdarena nevjerojatnom intuicijom

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 21. JANUAR 2021

Pročitaj →

Kako voljeti SLOMLJENU ženu

Pročitaj →

Ne fali tebi tvoj bivši, tebi fali ljubavi

Pročitaj →

10 znakova da vam smeta gluten

Pročitaj →

Ležerni komadi odeće koji će vam zimu učiniti toplijom

Pročitaj →

Iva progovorila o prevari i raskidu!

Pročitaj →

Mina Kostić jedva sastavlja kraj s krajem

Pročitaj →

Dragana Mirković slavila rođendan

Pročitaj →

Neda Ukraden ulaže velike napore BIZNIS U KRIZI

Pročitaj →

Izvedite decu napolje i kada je hladno i kada je sneg

Pročitaj →

Upotreba Aloe Vere za negu kose

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.