Prve doze vakcina u Srbiji za zdravstvene radnike, vojsku i policiju

BEOGRAD – Srbija je „stala u red“ za nabavku 1,8 miliona doza vakcina protiv virusa korona, preko sistema KOVAKS, a ono što je poznato je da će prvi biti vakcinisani zdravstveni radnici, policija i vojska, kategorije stanovništva za koje će vakcinacija biti i obavezna.

Kada će u Srbiju stići prve doze vakcina, još se precizno ne zna, ali očekuje se do kraja godine.

Razlog za to je što ni jedna farmacetska kompanija nije još dobila odobrenje za široku upotrebu.

Najdalje su otišla tri proizvođača – Fajzer, BIontek i Moderna.

Rusija je još u avgusti registrovala vakcinu „Sputnjik Pet“, ali na njihovu vakcinu nadležne institucije za vakcine EU I SAD „sumnjičavo gledaju“, jer, kažu, nije završena treća faza istraživanja na ljudima.

Blagonaklonost zapadnoevropskih zemalja nije dobila ni kineska vakcina.

Članstvo u KOVAKS programu potvrda je da će Srbija vakcinu dobiti kada i ostale zemlje članice, njih oko 180.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nastojati da u Srbiju stignu vakcine i pre toga, da vakcine nisu politika, već život i da zbog toga ne razmišlja o tome da li će imati politički problem zbog toga.

„Ne tiče me se, a ako možemo da nabavimo od nekog drugog, nabavićemo. Moja obaveza je da što pre dopremimo vakcinu u Srbiju“, poručio je Vučić i dodao da ne može da garantuje ali da će dati sve od sebe da do kraja godine stignu značajne količine vakcine.

Polemiku u javnosti izazvala je odredba izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojoj stoji da „u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija za sva lica, odnosno određene kategorije ljudi ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti“.

Akt o obaveznoj ili preporučenoj vakinaciji donosi Ministarstvo zdravlja.

Predsjednik Vučić rekao je da su prve doze protiv virsa korona namijenjene onima za koje će biti obavezna vakcinacija, zdravstvene radnike, vojsku, a da građani koji ne budu htjeli da je prime – neće morati.

Onda bi, rekao je Vučić, bilo pošteno da oni koji ne žele da se vakcinišu kažu da ukoliko se zaraze neće biti u bolnici na teretu države i do 50, 60 dana.

Srbija je ušla u KOVAKS program (Savjet za vakcinu protiv kovida 19), kome je do sada pridruženo oko 180 zemalja i regiona, uključujući i Kinu.

Svjetska zdravstvena organizacija i Alijansa za vakcine GAVI predvode program KOVAKS, čiji je cilj ravnomjerna dostupnost vakcina protiv virusa korona svim zemljama svijeta, odnosno da u trci do cijepiva ne dođu samo najbogatije zemlje već i siromašne.

U planu je da se preko KOVAKSA isporuči oko dve milijarde doza vakcina koje budu odobrene do kraja 2021. godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.