Ružičasti beton – koloritni preokret u dizajnu

Ukoliko redovno pratite dizajn, možda ste primijetili da arhitekte sve češće mijenjaju nekada megapopularnu sivu boju betona ružičastom. Beton u ružičastoj boji pravo je osvježenje na arhitektonsko-interijerskoj sceni.

Iako se za beton uglavnom vežu pojmovi hladan, grub, robustan, ogoljen, sirov, stvari na tom polju znatno su se promijenile.

Dizajneri interijera i arhitekti njegovu autentičnu sivu boju zamijenili su nježnom nijansom ružičaste, koja je samom materijalu, ali i utisku dala sasvim novi neodoljivi izgled.

Takvo šarmantno betonsko ružičasto ruho najčešće se može vidjeti na nekim detaljima kao što su saksije za biljke, kuhinjske radne plohe, pojedini zidovi, a sada je sve više zastupljen u samoj arhitekturi. Tačnije, od ružičastog betona su izvedene cijele fasade.

S obzirom na eleganciju same nijanse, ovaj potez mogao bi se dopasti i svima onima koji dosad nisu bili poklonci ove boje, a činjenica je i da je ona idealna kulisa za koloritni preokret u dizajnu.

Uzevši u obzir njenu mekoću i suptilnost, vrlo je izgledno i kako se s ovom pastelnom ružičastom u kombinaciji s betonom može svako saživjeti.

Jedan od najboljih primjera za ovu tvrdnju jeste radnja modne marke „The Webster“ u Los Anđelesu, koju je projektovao arhitekta David Adjaie. Spojio je sirovi materijal s bojom koja je sve samo ne sirova. Tako je fasada lokala u prizemlju Beverly centra u boji ružičastih pjenastih bombona. David je temu produbio i u unutrašnjosti zgrade projektovao niz zakrivljenih pregrada i stubova, pult i prostor za sjedenje u istom materijalu i boji. Spajajući grubost i nježnost u isti kontekst, on je uspio da izvede da preko 1.000 kvadrata ovog prostora bude prava vizuelna poslastica.

Još jedan primjer koji oslikava koliko je ovaj novi trend lako prilagdljiv različitim projektima jeste primjer škole u Belgiji, koju je projektovao studio „Felt“. Oni su pink beton iskoristili u školskom dvorištu za dijelove predviđene za sjedenje, kao i za spektakularno stepenište koje služi da poveže dva krila škole, odnosno učionice menzom i fiskulturnom salom. A kako bi dodatno sve razigrali, arhitekte su se odlučile da istu nijansu ponove na podovima i plafonima zajedničkih prostorija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Mlada modna kreatorka fascinirala svet svojim haljinama

Pročitaj →

Kako stvorti prostor po meri dece u dvorištu?

Pročitaj →

Kako pronaći odgovarajući puder za svetao ten?

Pročitaj →

Kaputi i mantili u pastelnim bojama apsolutni hit ove jeseni

Pročitaj →

Divizma – zaštitnica vaših pluća

Pročitaj →

MODERAN ENTERIJER KUĆE IZ 19. VEKA

Pročitaj →

Hrana sa najboljim izvorom proteina za vegane

Pročitaj →

Lagani jesenji ručak sa ljubičastim povrćem

Pročitaj →

Darko Lazić u dugovima do guše!

Pročitaj →

Ljupki Stević prijeti robija!

Pročitaj →

Kako pravilno njegovati bebin pupak?

Pročitaj →

Upoznajte dva najsvadljivija znaka u Zodijaku

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.