Ljiljan, egzotičan mirisan cvijet

Ljiljan je rod jednosupnica iz porodice Liliaceae, trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Rod obuhvata oko 85 vrsta lukovičastih biljaka rasprostranjenih u umjerenim regijama sjeverne hemisfere. Uzgajaju se u vrtovima, ali i u saksijama, a cvjetaju tokom ljeta.

Ova biljka ima cvjetove egzotičnog izgleda, često bogatog mirisa i nudi širok raspon veličina, oblika, boja, cvijeta i doba cvjetanja. Lukovice imaju mesnate ljuske koje se preklapaju. Cvjetne stabljike su uspravne, a listovi su raspoređeni na stabljici naizmjenično ili u jednom ili više pršljenova.

Cvjetovi većine vrsta su krupni i mirisni, a sakupljeni su u grozdove na tankim drškama. Obično su dugi i mogu biti uspravni (okrenuti prema gore), horizontalni (okrenuti prema vani) i viseći. Imaju šest prašnika s tankim i dugim filamentima, a i prašnice su veoma duge. Oblik cvijeta zavisi od vrste i može biti tubast, u obliku turbana i u obliku vaze.

UZGOJ
Ljiljani ne podnose vlažna tla. Lukovice ljiljana su vrlo osjetljive i krhke, jer nemaju zaštitnog omotača poput lukovica tulipana i narcisa, pa se njima valja pažljivo rukovati. Sade se na dubinu koja je dva puta veća od njihove visine u ranu jesen ili, ako su nabavljene prekasno, treba ih posaditi u proljeće. Najveći broj ljiljana se sadi na sunčane ili polusjenovite položaje.

RAZMNOŽAVANJE
Ljiljani se mogu razmnožavati lukovicama, sjemenom i kulturom tkiva. Ako se želi povećati broj vrijednih hibridnih ljiljana, kod presađivanja mogu se s lukovice skinuti ljuske i staviti u uspravnom položaju u tresetnu zemlju, u klijalištu ili stakleniku. Mogu se staviti i u plastičnu vreću s tresetom, u toplo klijalište, tako dugo dok se ne pokažu izdanci. Tada se presade u sandučiće s tresetnim supstratom na razmak od 2,5 cm. Nakon prve sezone, kada stvore mlade listove, biljke se mogu posaditi pojedinačno u saksije, gdje se dalje uzgajaju dok ne dostignu veličinu prikladnu za sadnju u vrtu ili stakleniku.

Neki ljiljani stvaraju takođe male lukovice na stabljikama, ispod ili iznad nivoa zemlje. One se mogu skinuti potkraj ljeta, kad su gotovo spremne i same da otpadnu, te ih pohraniti tokom zime u sanduke s tresetnim supstratom. Sade se u sandučiće sljedećeg proljeća.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Naučiti dete da ne laže

Pročitaj →

tretmani Estetski nose užasne rizike

Pročitaj →

Bekam Viktorija napravila farmerke koje stoje svakoj ženi

Pročitaj →

Vidac – čuvar vaših očiju

Pročitaj →

MODERNA I OPUŠTENA BALLART KUĆA U NEUTRALNOM TONU

Pročitaj →

Dnevni jelovnik: Čokolada, kafa i vino su na njemu

Pročitaj →

Pileći paprikaš Meksički

Pročitaj →

Kako da beba prestane plakati

Pročitaj →

NAJNESTABILNIJI znaci U horoskopu

Pročitaj →

RADE TO IZ DOSADE ILI SAMO ŽELE PAŽNJU? Ova tri horoskopska znaka najviše varaju partnere!

Pročitaj →

ONI SU SAMO ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU: Tri horoskopska znaka koja NISU ZA BRAK

Pročitaj →

MISTIČNE MOĆI SVAKOG ZNAKA: Škorpije čitaju tuđe duše, Lavovi su vidovnjaci!

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.