Otkriveno šest oblika ispoljavanja virusa korona

LONDON – Analizirajući podatke dobijene putem aplikacija za praćenje simptoma osoba zaraženih korona virusom, britanski naučnici su otkrili da postoji šest oblika ispoljavanja virusa korona, prenijela je agencija „Reuters“.

Tim naučnika sa Kings koledža London otkrio je da postoji šest vrsta bolesti izazvanih korona virusom, svaki sa jedinstvenim skupom simptoma različitih po stepenu ozbiljnosti.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne ljekarima da predvide koji su pacijenti obolkeli od Kovid-19 pod najvećim rizikom da ispolje ozbiljniju simptomatologiju bolesti, koje bi moglo pozitivno da se odrazi na tok i ishod njihovog liječenja.

Podaci dobijeni putem aplikacija pokazuju da pored kašalja, temperature i gubitka čula mirisa, koji se često izdvajaju kao glavni prilikom prepoznavanja ove bolesti, Kovid-19 može da dovede i do mnogih drugih simptoma, kao što su glavobolja, bol u mišćima, vrtoglavica, dijareja, konfuzija, gubitak apetita, kratak dah.

Ishod bolesti takođe je različit – neki pacijenti ispoljavaju blage simptome koji su slični simptomima gripa ili osip, neki pokazuju ozbiljniju kliničku sliku, dok kod nekih Kovid-19 dovodi do smrti.

U ovoj studiji izdvojeno je šest oblika ispoljavanja Kovid-19.

U prvu grupu spada onaj oblik bolesti koji je nalik gripu, ali bez temperature, a u drugu oblik Kovid-19 koji je nalik gripu, sa temperaturom.

Treći je gastrointestinalni tip, koji se manifestuje glavoboljom, gubitkom čula mirisa i apetita, dijarejom, bolom u grlu i grudima, bez kašlja. U četvrtom tipu Kovid-19 izdvaja se vrtoglavica, uz glavobolju, gubitak čula mirisa, kašalj, temepraturu, bol u grudima i promuklost.

Peti oblik bolesti praćen je konfuzijom, glavoboljom, gubitkom čula mirisa i apetita, kašljem, temperaturom, promuklošću, bolom u grlu, grudima i mišićima i vrtoglavicom.

Šesti oblik Kovid-19 je abdominalni i respiratorni, a odlikuje ga mješavina simptoma karakterističnih za prethodna dva, uz dijareju i bol u stomaku.

Pacijenti kod kojih su primjetni četvrti, peti i šesti tip Kovid-19 česće zahtijevaju bolničko liječenje i pomoć respiratora prilikom disanja nego prva tri tipa.

Studija je objavljena na internetu, a još nije prošla proces recenzije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Brzo se obogate ovo su 3 NAJUSPEŠNIJA horoskopska znaka

Pročitaj →

ČUVAJTE SE: Ova dva znaka su najveći manipulatori

Pročitaj →

NJIHOVA MAŠTA JE MNOGO PRLJAVA: Ovo su tri najperverznija horoskopska znaka

Pročitaj →

LJUBAVNI HOROSKOP od 1.11 do 8.11.2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. NOVEMBAR 2020

Pročitaj →

Za moju najbolju prijateljicu

Pročitaj →

Udajom žena dobiva 7 sati dodatnog “rintanja

Pročitaj →

Ovo je 8 opasnih simptoma raka gušterače koje ne smijemo ignorisati

Pročitaj →

Torba u obliku kokoške pravi Modni hit

Pročitaj →

Ovo su Osam pravila vaspitanja dece

Pročitaj →

Promene u načinu šminkanja

Pročitaj →

Ovo su čizme broj 1 za jesen

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.