Lijek povećao preživljavanje kod karcinoma prostate

Muškarci sa smrtonosnim oblikom uznapredovalog karcinoma prostate koji nisu uspjeli sa drugim liječenjima živjeli su četiri mjeseca duže nakon što su dobili eksperimentalni lijek, ciljanu terapiju švajcarskog proizvođača lijekova Novartis, pokazali su podaci objavljeni danas.

Terapija Novartisa Lu-PSMA-617 povećala je srednje prosječno preživljavanje (OS) na 15,3 mjeseca kod pacijenata s metastatskim karcinomom prema podacima objavljenim na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju 2021. godine, prenosi Rojters.

To je više u poređenju sa 11,3 mjeseca za muškarce koji su dobili standardni tretman u liječenju ove bolesti.

Muškarci koji su dobili ovaj lijek takođe su živjeli u prosjeku 8,7 mjeseci bez napredovanja raka, što je više nego dvostruko u odnosu na 3,4 mjeseca preživljavanja bez progresije bolesti (PFS) od onih koji ga nisu dobili, pokazuju podaci.

Novartis je nagovijestio ove rezultate u martu, ali ovo je prvi put da su objavljeni i konkretni podaci.

Novartis je saopštio da samo tri od 10 muškaraca kod kojih je potvrđen metastatski karcinom prostate imaju šanasu da prežive pet godina, a da današnji podaci iz istraživanja potvrđuju da bi nova terapija mogla da poveća stopu preživljavanja kod ove bolesti.

Švajcarski proizvođač lijekova planira da ove godine podnese Lu-PSMA-617 na odobrenje zdravstvenim regulatornim tijelima.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.