Kako napraviti unikatni kuhinjski otok u tri koraka?

Nije nimalo čudno što se u vizijama idealne kuhinje sve češće nalaze kuhinjski otoci. Višenamjenski i praktičan dodatak kuhinji pružit će Vam više prostora za rad, a istovremeno predstavlja i mjesto za brze obroke ili druženje s obitelji i prijateljima.

Ako ćete se odvažiti i sami pokušati izraditi kuhinjski otok savjetujemo Vam da slijedite tri koraka: odredite dimenzije i funkciju otoka, odlučite gdje ćete ga točno postaviti, a zatim testirajte položaj i dimenzije te počnite s radom.

Moderna i funkcionalna kuhinja je san svake osobe koja uživa u pripremi hrane. Stoga nije nimalo čudno što se u vizijama idealne kuhinje sve češće nalaze i kuhinjski otoci, a razlog je jednostavan. To je višenamjenski i izuzetno praktičan dodatak kuhinji koji pruža više prostora za rad i odlaganje posuđa, a istovremeno predstavlja i zgodno mjesto za brze obroke ili druženje s domaćinima. Najbolje od svega je što do ostvarenja ovog sna nije teško doći uz pomoć dobrih ideja, a mi vam otkrivamo upravo jedno takvo rješenje. U pitanju je zidani kuhinjski otok koji predstavlja trajno i unikatno rješenje koje u potpunosti možete prilagoditi svom prostoru i vašim specifičnim potrebama zbog čega postaje sve popularniji u modernim interijerima. Da biste došli do rješenja za kuhinjski otok koje će biti savršen za vaš dom, pratite sljedeća tri zadatka koje trebate ispuniti u startu, a potom slijedite i upute za gradnju u okviru kojih je precizno naveden i potreban materijal i alat za izgradnju.

Dimenzije i mjesto kuhinjskog otoka

Zadatak 1: Odredite dimenzije i funkciju otoka

Postoji mnogo mogućnosti kada se radi o veličini i obliku kuhinjskog otoka, ali na njegovu formu u najvećoj mjeri utječu dimenzije same kuhinje i funkcije koje želite da otok ispunjava. Stoga je otok izgrađen po mjeri vašeg stana najbolji način da se vaše želje prilagode dostupnom prostoru u kuhinji. Zahvaljujući tankim Ytong blokovima ovo je moguće postići lakše nego ikad prije jer Ytong blokovi omogućavaju oblikovanje otoka tako da sadrži radni pult, police, prostor za sjedenje, a ako veličina kuhinje dozvoljava, u veliki otok može ugraditi uređaje i sudoper. Dimenzije u prosjeku iznose 2 x 1 metar i najčešće se radi o otoku ravnih linija, ali ako poželite u prostor unijeti više suptilnosti, uz Ytong materijale lako možete napraviti čak i otok polukružnog oblika.

Zadatak 2: Odredite gdje ćete točno postaviti kuhinjski otok

Ovisno o veličini prostorije, otok možete postaviti na veću ili manju udaljenost od glavnih kuhinjskih elemenata. Idealno je napraviti bar jedan metar razmaka, kako prolaz ne bi bio previše uzak. To će omogućiti lako kretanje oko otoka, čak i ako je u kuhinji više osoba. Ukoliko je prostor kuhinje mali, to ne znači da trebate odustati od otoka. Više prostora za otok dobit ćete smanjenjem udaljenosti između elemenata na 90 centimetara. Vodite računa o tome da možete neometano otvarati ormariće i ladice kako na otoku, tako i drugim kuhinjskim elementima ili uređajima. S druge strane, i previše prostora može biti nepraktično. Udaljenost veća od metar i pol od postojećih elemenata, zahtijevat će i više vremena i prijeđenih koraka svaki put kada obavljate različite zadatke u kuhinji. Stoga je “zlatna sredina” idealno rješenje za dobru organizaciju u kuhinji, te kako bi pripremu hrane olakšali u najvećoj mjeri.

Zadatak 3: Testirajte položaj i dimenzije i počnite s radom

Na osnovu prethodnih savjeta lako ćete odrediti najbolji položaj otoka. Ali, prije nego što se upustite u izgradnju, isprobajte jeste li ostavili dovoljno prostora za lako funkcioniranje u kuhinji. Postavite neki komad namještaja ili kartonske kutije na mjesto budućeg otoka i izvršite finalno testirajte novog rasporeda u kuhinji tijekom narednih sedam do deset dana. To je period koji će vam sasvim sigurno biti dovoljan da shvatite je li potrebno izvršiti manje korekcije po pitanju položaja ili dimenzija, a vaše ideje za uređenje se još mogu mijenjati. Uzmite u obzir sve opcije da vaš kuhinjski otok bude najbolji. Kada ste definitivno potvrdili da ste zadovoljni veličinom probnog otoka, vrijeme je za realizaciju, a u nastavku slijede detaljne upute za izgradnju kuhinjskog otoka po vašoj mjeri.

 

Kako izgraditi kuhinjski otok

Potreban materijal:

Ytong ploče debljine 5 i/ili 7,5 cm, vrsta i broj ploča ovisi o dizajnu vašeg kuhinjskog otoka
Ytong zidne ploče debljine 10, 12 ili 15 cm, vrsta i broj ploča ovisi o dizajnu vašeg kuhinjskog otoka
Ytong bijeli mort
Materijal za završnu obradu po vašem izboru, poput mramorne ploče za radnu površinu koja će dati dodatnu dozu elegancije vašem kuhinjskom otoku.
Potreban alat:

Pila
Lopatica za nanošenje tankoslojnog morta
Miješalica za pripremu morta
Način gradnje:

Zidanje otoka je isto kao i bilo koja druga gradnja Ytong materijalima. Važno je da na podu započnete s produžnim mortom i obratite pažnju na ravninu zidanja. Detalji ovise o vašoj ideji i projektu, a detaljnije informacije o zidanju možete pronaći na stranici UPUTE ZA ZIDANJE.
Ytong elementima možete sagraditi osnovnu konstrukciju kuhinjskog otoka, ali i različite police. Ytong ploče možete koristiti i za zatvaranje raznih instalacijskih kanala. Možete dobiti zatvoren otok gdje ćete za konačno uređenje koristiti i drvene dijelove (npr. vrata, police i slično). Druga mogućnost je otvoreni otok koji je sastavljen od otvorenih polica u cijelosti napravljenih Ytong-om.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.