Jedete previše mesa? U riziku ste da obolite od ovih bolesti

Nova studija pokazale je da oni koji redovno konzumiraju meso imaju veći rizik od oboljevanja od niza bolesti. Studija, objavljena u BMC Medicine, ide dalje od prethodnih studija koje su povezivale konzumaciju crvenog i neprerađenog mesa sa bolestima poput raka creva.

Istraživanje sprovedeno na stanovništvu proučavalo je vezu između konzumacije mesa i 25 uobičajenih, nekancerogenih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, poremećaja zglobova i upale pluća.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu pratili su skoro 475.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji koji su primani u bolnice zbog 25 uobičajenih bolesti. Učesnici su za oko osam godina ispunili najmanje tri istraživanja o konzumaciji mesa.

Učesnici su smatrani redovnim mesojedima ako su jeli meso tri puta nedeljno ili više.

Oni koji su redovno jeli meso su uglavnom bili penzioneri, belci, Evropljani, ili žene u menopauzi, i veća je verovatnoća da imaju veći indeks telesne mase (BMI), da puše i konzumiraju alkohol, manje konzumiraju voća i povrća, vlakana, ribe, a više mesa živine, pokazuje studija.

Uz ova „štetna zdravstvena ponašanja“, studija je otkrila da oni koji redovno konzumiraju neprerađeno crveno meso i prerađeno meso imaju veći rizik od ishemijske bolesti srca, upale pluća, divertikularne bolesti debelog creva, polipa debelog creva i dijabetesa.

Autori su posebno utvrdili da je svakih dodatnih 70 g unosa crvenog i prerađenog mesa dnevno povezano sa 15% većim rizikom od ishemijske bolesti srca i 30% većim rizikom od dijabetesa.

Studija je otkrila da je veći unos mesa živine povezan sa većim rizicima od gastroezofagealne refluksne bolesti, gastritisa i duodenitisa, divertikularne bolesti, bolesti žučne kese i dijabetesa.

Autori su rekli da je kod osoba koje redovno jedu meso povećan rizik od većeg indeksa telesne mase.

Međutim, veća potrošnja neprerađenog crvenog mesa smanjivala je rizik od nastanka anemije izazvane nedostatkom gvožđa (IDA), kao i veća potrošnja mesa živine.

Keren Papier, vodeći autor studije, rekao je: „Odavno znamo da će konzumiranje neprerađenog crvenog mesa i prerađenog mesa verovatno delovati kancerogeno i ovo istraživanje je prvo koje otkriva rizik od 25 nekancerogenih zdravstvenih stanja u odnosu na unos mesa u jednoj studiji.
Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se procenilo da li razlike u riziku koje smo primetili u odnosu na unos mesa odražavaju uzročno-posledične veze, i ako jesu, u kojoj meri bi se ove bolesti mogle sprečiti smanjenjem potrošnje mesa.“

Međutim, veza između konzumiranja mesa i manjeg rizika od anemije izazvane nedostatkom gvožđa ukazuje na to da osobe koje ne jedu meso „moraju vode računa da unose dovoljno gvožđa kroz dijetetske proizvode ili suplemnte“, dodala je ona.

Na primer, „jedan dobar način da se poboljša apsorpcija gvožđa u biljnoj hrani (npr. sočivu) je kombinacija ove hrane sa dobrim izvorom vitamina C (npr. paprike)“, rekla je ona.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.