Izbegavate hleb i testeninu? Veoma grešite – odlični su za zdravlje

Jako često čujemo da treba da jedemo što šarenije – dakle, voće i povrće koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Kaže se, što hrana ima manje boje, to je lošija za nas, a toj skupini pripadaju kruh i testenina. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da smanjuju rizik od smrti, prenosi Metro.

U nedavnom istraživanju objavljenom u JAMA Internal Medicine Journalu istraživači su prikupljali rezultate 416.104 muškaraca i žena tokom poslednjih 16 godina.

U proseku, učesnici su tokom dana dobili oko 15 posto energije iz proteina, 40 posto iz biljaka, 60 posto iz mesa, ribe i jaja, uključujući i 19 posto energije dobijene iz mlečnih proizvoda. Dokazano je da je konzumacijom proteina biljnog porekla smanjen rizik od smrti i kardiovaskularnih bolesti više nego proteinima dobijenim iz mesa i jaja.

U grupu proteina biljnog porekla spadaju testenina, hleb i žitarice. Kada su meso zamenili hlebom, muškarci su smanjili rizik za 13 posto, a žene za 15. Takođe, stručnjaci kažu da ugljeni hidrati smanjuju krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.