Luksuzna kuća u staroj vetrenjači

Nekadašnja vetrenjača u engleskoj grofoviji Safok dobila je novo ruho: arhitektonska kompanija Beech Architects pretvorila je građevinu staru 126 godina u jedinstvenu kuću za odmor sa eliptičnom, cinkom obloženom kupolom, iz koje se pruža fantastičan pogled na krajolik.

Izgrađena 1891. godine, vetrenjača je pala u zaborav nakon što je tokom godina ostala bez originalnog vrha i jedara. Današnja građevina je visoka 18 metara i na četiri sprata sadrži dve spavaće sobe, kuhinju sa trpezarijom, kupatilo i eliptičnu prostoriju na vrhu.

Najveći dizajnerski izazov predstavljalo je ponovno postavljanje kupole, koja nije predviđena da bude verna kopija istorijskih, već moderna i inovativna interpretacija, koja će služiti i kao glavna dnevna zona i platforma za osmatranje“, navode arhitekte iz firme Beech Architects.

Kupola je izgrađena od niza „rebara“ vidljivih u enterijeru. Mašinski sečene iz ploča iverice, ove grede pružaju čvrstinu i stabilnost potrebnu da se struktura odupre naletima vetra, ali su ujedno pružile mogućnost arhitektama da izgrade objekat nepravilne forme. Njenu spoljašnjost prekriva 200 panela od cinka, svaki specijalno dizajniran da se uklopi u određeno zakrivljenje.

Specifičan oblik građevine sa zakrivljenim zidovima otežao je zadatak opremanja enterijera. Nedostatak pravih linija uslovio je to da sav nameštaj bude specijalno pravljen da se uklopi u oble prostorije.

Kako bi se cirkulacija vazduha poboljšala, svaki sprat zarotiran je u odnosu na prethodni, a nivoi su povezani stepeništem koje se spiralno uspinje u unutrašnjosti vetrenjače.

Građevina je ovenčana brojnim priznanjima, među kojima je nacionalna nagrada za krov za 2016. godinu, a nominovana je i za RIBA regionalnu nagradu za 2017. godinu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

kako prepoznati osip kod bebe?

Pročitaj →

Horoskopski znakovi koji ne ispunjavaju obećanja i ne zaslužuju povjerenje

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. JANUAR 2021

Pročitaj →

5 životnih principa uspešnih žena

Pročitaj →

Ženska lepota, radost i propast

Pročitaj →

Simptomi koji ukazuju na kandidu

Pročitaj →

3 Vrste ženskih suknji koje su apsolutni must have

Pročitaj →

Marini Tucaković se pogoršalo zdravstveno stanje

Pročitaj →

Tea Tairović je kritikovana i vrijeđana na početku karijere

Pročitaj →

Kako stvoriti rutinu za čišćenje za celu porodicu?

Pročitaj →

Parni Valjak poslao donaciju u Glinu!

Pročitaj →

Hladna voda poboljšava tonus i izgled kože

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.