Hrana sa najboljim izvorom proteina za vegane

Ishrana bazina na biljkama može da vam donese brojne koristi kada je zdravlje u pitanju.

Bilo da je vaš izbor vegeterijanska ili veganska ishrana, izostavljanje namirnica životinjskog porekla u ishrani prema najnovijim istraživanjima znatno smanjuje opasnost od srčanih oboljenja u starijem životnom dobu. Voće i povrće koje zauzima centralno mesto u ishrani, može vam obezbediti sve neophodne mineralne, vitamine i proteine koji su vam neophodni za optimalno zdravlje. Iako se za namirnice životinjskog porekla smatra da su glavni izvor proteina, postoji neverovatno mnogo hrane biljnog porekla koja je prebogata proteinima a koja neće ni u kom pogledu narušiti vaše zdravlje.

Upoznajte namirnice biljnog porekla bogate proteinima:

KINOA
Jedna šolja kinoe sadrži u proseku 8 grama proteina. Nije čudo što se upravo kinoa smatra izvorom kompletnog proteina. Ona obezbeđuje svih 9 aminokiselina u količinama potrebnim za pravilno funkcionisanje vašeg tela. Osim toga ona je dobar izvor vlakana, mangana, magnezijuma i fosfora. Kinoa je lagana visoko – proteinska alternativa pirinču, a od nje se mogu praviti čak i kiflice i kolači.

HELJDA
Heljda je prirodni proizvod zrnastog oblika koji u sebi ne sadrži gluten. Često se prerađuje u brašno i koristi za pravljenje rezanaca. Jedna šolja kuvane heljde ima oko 6 grama proteina i svih 9 esencijalnih aminokiselina. Heljda je takođe bogata vlaknima i drugim hranljivim sastojcima. Posebno je važan izvor vitamina B, bakra i cinka.

SOJA
Proizvodi od soje su poznati po tome što predstavljaju svestranu zamenu proteinima u mesu. U proseku jedna šolja soje sadrži oko 15 grama proteina, a od nje se jednako mogu praviti i slana i slatka jela.

HUMUS I HLEB OD CELOG ZRNA PŠENICE
Iako pšenica sama po sebi sadrži proteine, ona nema u sebi lizin, koji je jedan od 9 aminokiselina koje vam trebaju u ishrani. Međutim leblebije, koje su u sastavu humusa su odličan izvor lizina. Kombinovanje humusa i hleba od celog zrna pšenice je odličan način unošenja proteina u organizam.

PUTER OD KIKIRIKIJA I HLED OD CELOG ZRNA PŠENICE
Ko kaže da hrana bogata proteinima ne može ujedno da bude i ukusna? Puter od kikirikija i hleb od celog zrna pšenice se dopunjuju kao humus i dati hleb. Dve kašike putera od kikirikija imaju oko 15 grama proteina, koji su vam na dnevnoj bazi sasvim dovoljni za optimalan rad organizma.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.