Gde su prave ženske strane?

Upotreba Interneta omogućena je svakome ko poseduje računar i imalo znanja o korišćenju pretraživača: u idealnoj slici, svetska mreža trebalo bi da omogući bar česticu ravnopravnosti više. U stvarnosti i sudeći po statistikama, stvari ne stoje baš tako bajno. O tome svedoči i jedna od novijih studija o korišćenju Interneta, koju je prezentovala firma „Nielsen/NetRatings“, a tiče se „rodnih podela“ na netu.

Pokazalo se da, zaključno sa prvom polovinom 2003, žene čine 42% od ukupnog broja surfera u Evropi (35 miliona osoba), što je svega dva odsto više od broja u prethodnoj godini. Ukoliko ovaj tempo rasta bude nepromenjen, rodna ravnopravnost biće dostignuta tek 2010. godine. Dakle, sedam dugih godina do jednakosti.

Govoreći o uzrocima ovakve situacije, analitičar kompanije „Nielsen/NetRatings“, Tom Evin, tvrdi da je manjak ženske populacije na mreži prouzrokovan još uvek aktuelnom slikom o Internetu kao „mestu za muškarce“, a internet kafeima kao centrima za okupljanje raznoraznih (muških) tehno geak-ova. Deo problema leži i u tome da je većina „ženskih“ strana na sajtovima prilično beznačajnog sadržaja. Uostalom, i sama činjenica da na, npr. www.msn.com, pored gomile linkova postoji izdvojen link za žene implicira to da im svi ostali jednostavno nisu namenjeni.

Da bi se ovakva situacija izmenila, nije dovoljno samo povećati broj sajtova namenjenih specifično ženskom delu populacije. To se čak pokazuje kao loša strategija, budući da većinu potencijalnih mladih surferki ne interesuju konvencionalni ženski sadržaji poput odevanja, šminke ili rubrike Drage Savete. Mesta na Internetu na kojima su predstavljene neke druge i drugačije ženske teme su, nažalost, još uvek malobrojna.

Naravno, slika je unekoliko drugačija kada se u nju uvede i spektar starosnih kategorija žena. Različite potrebe (od traženja materijala za domaći zadatak do primanja najnovijih fotografija unučića) zahtevaju da budu prepoznate, a ne svrstane u uniformnu i stoga često besmislenu net kategoriju women.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

Ovaj znak hladan je kao stena

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.