Gde su prave ženske strane?

Upotreba Interneta omogućena je svakome ko poseduje računar i imalo znanja o korišćenju pretraživača: u idealnoj slici, svetska mreža trebalo bi da omogući bar česticu ravnopravnosti više. U stvarnosti i sudeći po statistikama, stvari ne stoje baš tako bajno. O tome svedoči i jedna od novijih studija o korišćenju Interneta, koju je prezentovala firma „Nielsen/NetRatings“, a tiče se „rodnih podela“ na netu.

Pokazalo se da, zaključno sa prvom polovinom 2003, žene čine 42% od ukupnog broja surfera u Evropi (35 miliona osoba), što je svega dva odsto više od broja u prethodnoj godini. Ukoliko ovaj tempo rasta bude nepromenjen, rodna ravnopravnost biće dostignuta tek 2010. godine. Dakle, sedam dugih godina do jednakosti.

Govoreći o uzrocima ovakve situacije, analitičar kompanije „Nielsen/NetRatings“, Tom Evin, tvrdi da je manjak ženske populacije na mreži prouzrokovan još uvek aktuelnom slikom o Internetu kao „mestu za muškarce“, a internet kafeima kao centrima za okupljanje raznoraznih (muških) tehno geak-ova. Deo problema leži i u tome da je većina „ženskih“ strana na sajtovima prilično beznačajnog sadržaja. Uostalom, i sama činjenica da na, npr. www.msn.com, pored gomile linkova postoji izdvojen link za žene implicira to da im svi ostali jednostavno nisu namenjeni.

Da bi se ovakva situacija izmenila, nije dovoljno samo povećati broj sajtova namenjenih specifično ženskom delu populacije. To se čak pokazuje kao loša strategija, budući da većinu potencijalnih mladih surferki ne interesuju konvencionalni ženski sadržaji poput odevanja, šminke ili rubrike Drage Savete. Mesta na Internetu na kojima su predstavljene neke druge i drugačije ženske teme su, nažalost, još uvek malobrojna.

Naravno, slika je unekoliko drugačija kada se u nju uvede i spektar starosnih kategorija žena. Različite potrebe (od traženja materijala za domaći zadatak do primanja najnovijih fotografija unučića) zahtevaju da budu prepoznate, a ne svrstane u uniformnu i stoga često besmislenu net kategoriju women.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.