Evo zašto ne smete prečesto da jedete jagode

Jagode su mnogima omiljeno voće, naročito u proleće i leto, a čak 91% ovog voća čini voda, te su zbog toga vrlo osvežavajuće. Zbog niskog glikemijskog indeksa, jagode su pogodne i za dijabetičare.

Međutim, malo ko zna ‘mračnu tajnu’ jagoda – to je voće koje je uvek na vrhu liste proizvoda na kojima se koristi najviše pesticida.

Neprofitna istraživačka organizacija Environmental Working Group svake godine objavi listu namirnica na kojima se koristi najviše pesticida, na osnovu istraživanja koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. Jagode su svake godine pri vrhu njihove liste, a u 2021. godini su čak zauzele prvo mesto.

Prema podacima Agencije za zaštitu okoline, pesticidi u hrani mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput urođenih mana kod dece, oštećenja nervnog sistema i raka.

EWG navodi da jagode iz organskog uzgoja nemaju toliko pesticida po sebi, tako da ako možete, kupujte organske jagode od pouzdanog proizvođača.

Jagode, naravno, imaju i svoje prednosti – zdrave su za srce i za regulaciju šećera u krvi. Navodno pomažu i u prevenciji raka (barem one bez pesticida), ali nedovoljno je dokaza za to da bi se donosili bilo kakvi zaključci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.