DA LI BEBE MENJAJU NAŠ ŽIVOT IZ KORENA?

Kada se beba rodi, ona postaje centar našeg sveta. Od dana rođenja, roditelji brinu o svom detetu, brinu za pravilan rast i razvoj. Bitka za dete nikad ne prestaje, pa čak i kada ono odraste. To je ljubav, ali i odgovornost za čitav život.

Na koji način bebe menjaju naš život? Donosimo odgovore u nastavku.

Kada dobijemo bebu, mnoge stvari postaju drugačije. Naš fokus i perspektiva se menjaju. Od tog dana, borimo da se sačuvamo bebu od svih negativnih činioca iz okruženja. Briga o bebi kreće još dok je ona u stomaku. Razmišljamo o tome da li će beba biti zdrava, da li će sve biti u redu, da li je u redu da radimo, da se krećemo toliko. Brinemo, a u isto vreme i jedva čekamo da se beba rodi i da nam ulepša život.

Prve godine života bebe su samo maleni uvod u ono što nas čeka kasnije. Majke kažu da po ceo dan misle o svom detetu, bez obzira da li su zauzete svojim poslom ili obavezama. One misle šta njihovi mališani rade, da li su gladni, da li im se spava. One kažu da ponekad sumnjaju u sebe i da se neretko pitaju da li su dobre majke, i da li sve rade kako treba. Sumnje se javljaju bez obzira u kom je životnom periodu dete. Kada vreme prođe, shvatimo da uvek dajemo najbolje što znamo i imamo za svoje dete i da nema potrebe da sumnjamo u sebe.

Majke se slažu i da je prva godina najstresnija, posebno ako je prvo dete u pitanju. Svuda oko vas su saveti i pravila, a vaše srce i razum vam često govori nešto drugo. Mladi roditelji bivaju zbunjeni šta je zaista pravilno za njihovo dete, pa sebe preispituju i analiziraju postupke. Ishrana, nega, vaspitanje – svi imaju različito mišljenje. Jedini pravilni savet koji vam možemo dati je taj da poslušate sve savete, a onda da izaberete onaj koji vam najviše odgovara, jer je ipak vaše dete u pitanju.

Mnogim roditeljima samo roditeljstvo deluje kao teška misija koja im utiče na svaki aspekt života. Navike se menjaju, a menjamo se i mi. Roditeljima neretko treba i pomoć sa strane, kako bi odgajali bebu. Neko angažuje bebisitera, a neko pomoć potraži u svojim roditeljima. Čitava porodica aktivno utiče na život i razvoj mališana i zato svi treba da budemo podjednako odgovorni.

Sledeća velika etapa u odrastanju jeste polazak u školu. Tada se opet sve menja. U zabavištu i jaslica, imamo zadužene vaspitačice koje brinu o detetu, a kada krene u 1. razred, dete treba da brine o sebi. Tada se upoznaje sa novim ljudima, ali i novim navikama. Dete treba prilagoditi novoj sredini i naučiti ga da se stara o sebi. Deca ne doživljavaju takav stres kada krenu u školu, kakav doživljavaju roditelji. Kako odrastaju, deca bivaju sve svesnija da se od njih nešto očekuje. Oni počinju da jure dobre ocene, da idu na redovne treninge, da uče svakoga dana. Od njih se očekuje sve više, ali roditelji i dalje moraju da brinu o njihovoj ishrani i o tome da li im je previše obaveza. Takođe, roditelji treba da se trude da ne nagomilaju dete obavezama, časovima i treninzima, jer dete ima pravo na igru i slobodno vreme.

Sledeće etape su pubertet, a onda i polazak u srednju školu. Tu dolaze novi problemi i nove brige. Roditelji kažu da je ovo izuzetno komplikovan i težak period, i za dete i za njih. U tom periodu, deca se susreću sa prvim ličnim problemima, emocionalnim, psihičkim. Tu je važna uloga roditelja, da im pomogne, da prebrode sve sumnje koje imaju u sebe.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.