Bebe razmišljaju i osjećaju kao odrasli

Nova istraživanja američkih naučnika pokazuju da bebe mlađe od šest mjeseci imaju razvijenu moć razmišljanja te vladaju složenim emocijama .

Naučnici s Texas Tech University pokušavali su ustanoviti što se zbiva u glavi djeteta mlađeg od šest mjeseci, pa su nekoliko njih podvrgli istraživanju, uz stalni nadzor roditelja. Ustanovljeno je da bebe toliko detaljno pamte da četiri mjeseca nakon rođenja mogu raspoznavati nijanse boja, a već nakon tri mjeseca mogu prepoznati majku na fotografiji izrezanoj u nekoliko dijelova.

Još prije nego što nauče prve riječi, djeca vladaju složenim osjećajima poput ljubomore ili ljutnje, a istraživači tvrde da je upravo suosjećanje jedna od prvih emocija koju dijete osjeća – ukoliko jedna beba zaplače, druga će zaplakati iz suosjećanja.

Očekuje se da će rezultati ovog istraživanja promijeniti način na koji će pedijatri pristupati svojim najmladim pacijentima – odsad će se puno više pažnje posvećivati emocionalnom razvoju djece.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.