Žensko čitanje gradskog prostora

Uređenje i oplemenjivanje enterijera tradicionalno se pripisuje ženama kao njihova veština par excellance. Da li je zaista tako ili ne – stvar je o kojoj se može diskutovati, pošto za većinu žena taj „talenat“ biva sveden na uređenje sopstvenog doma i nekog privatnog prostora. Čak je i tada veština uređivanja tumačena kao sposobnost da se lepo usklade boje i teksture, a ne da se nešto napravi, konstruiše i modelira – polje za koje se, opet, smatra da pripada muškarcima.

Iako ove predrasude i dalje funkcionišu, praksa pokazuje da je sve više žena koje se bave praktičnim delom dizajna i koje učestvuju u stvaranju projekata za velike, javne prostore. Jedan od takvih projekata jeste i „osveživanje“ Helsfyr metro stanice u Oslu, u Norveškoj, čije su autorke dve mlade studentkinje dizajna – Nina Haeg i Helen Holm.

Nina i Helen studiraju na Nacionalnom koledžu za primenjenu umetnost i dizajn, a njihovo polje interesovanja pre svega je dizajn nameštaja. Tako su one dizajnirale objekte za „sedenje, stajanje i opružanje“ čija se forma i funkcija zasniva na specifičnim potrebama prostora i ljudi koji se kreću u njemu. Elementi za „naslanjanje“ mogu poslužiti za opuštanje mišića dok se čeka voz, a pri tom nema mesta da se sedne, dok se u kombinaciji sa „sedećim“ elementima koriste kao stolovi. Treća vrsta – elementi za „opružanje“ (doslovce: rastezanje) – specijalno su orijentisani na opuštanje nogu i lumbalnog predela, te mogu biti podignuti na istu visinu kao „sedeći“ elementi.

Naravno, mlade dizajnerke opredelile su se za futurističke materijale, iskoristivši kombinaciju poliestera i fiberglasa, koje neće premazivati lakom, već će boju „ubrizgavati“ unutra, čime će struktura materijala ostati transparentna. Dakle – dulce cum utile, ostvareno u originalnoj viziji dveju žena koje su pokazale da je spajanje praktične i estetske strane jedna sasvim ženska veština.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.