Ženski časopis bez „ženskih strana“

U mnogim dnevnim novinama većina rubrika i tema tretirana je kao „muška“: o tome svedoče klasični „ženski dodaci“, ili tzv. ženske strane. Naravno, redak je slučaj da će se napraviti dodatak specijalno za muškarce (podrazumeva se, recimo, da je deo o sportu tradicionalno namenjen čitateljima). U spektar ženskih tema, sa druge strane, ulaze kozmetika, moda, kuvanje – prilično anahron koncept ženskih potreba u XXI veku.

Drugačiji model pisanja za žene nedavno je oglasio francuski dnevni list Le Figaro. Ovaj svojevrsni eksperiment, u vidu broja pod nazivom Le Figaro Femmes, u celini je posvećen ženama i pisan od strane žena. Nasuprot očekivanom amalgamu recepata, mode, tračeva i „drage Savete“, koncepcija broja sasvim je drugačija. Poput „standardnog“ izdanja časopisa, i ovde se govorilo o važnim događajima u svetu, politici, ekonomiji i umetnosti, ali na način kako to vide femmes.

Autorke članaka bile su uspešne poslovne žene, spisateljice i umetnice – ukupno njih deset. Teme su, takođe, bile raznovrsne: od razlika u zaradama među ženama i muškarcima, do članka o američkoj savetnici za pitanja nacionalne bezbednosti Kondolizi Rajs (Condoleezza Rice). U skupu žena o kojima se pisalo našla se i Michelle Alliot Marie, francuski ministar odbrane.

Dominique Savidan, zadužena za „ženska pitanja“, opisuje ovu strategiju kao „kombinaciju feminističkog i femininog pristupa“, dodavši da 50% čitalaca čine žene, kao i da su njihove (specifične) tačke gledišta često izostavljene iz mainstream politike lista.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.