Ženski časopis bez „ženskih strana“

U mnogim dnevnim novinama većina rubrika i tema tretirana je kao „muška“: o tome svedoče klasični „ženski dodaci“, ili tzv. ženske strane. Naravno, redak je slučaj da će se napraviti dodatak specijalno za muškarce (podrazumeva se, recimo, da je deo o sportu tradicionalno namenjen čitateljima). U spektar ženskih tema, sa druge strane, ulaze kozmetika, moda, kuvanje – prilično anahron koncept ženskih potreba u XXI veku.

Drugačiji model pisanja za žene nedavno je oglasio francuski dnevni list Le Figaro. Ovaj svojevrsni eksperiment, u vidu broja pod nazivom Le Figaro Femmes, u celini je posvećen ženama i pisan od strane žena. Nasuprot očekivanom amalgamu recepata, mode, tračeva i „drage Savete“, koncepcija broja sasvim je drugačija. Poput „standardnog“ izdanja časopisa, i ovde se govorilo o važnim događajima u svetu, politici, ekonomiji i umetnosti, ali na način kako to vide femmes.

Autorke članaka bile su uspešne poslovne žene, spisateljice i umetnice – ukupno njih deset. Teme su, takođe, bile raznovrsne: od razlika u zaradama među ženama i muškarcima, do članka o američkoj savetnici za pitanja nacionalne bezbednosti Kondolizi Rajs (Condoleezza Rice). U skupu žena o kojima se pisalo našla se i Michelle Alliot Marie, francuski ministar odbrane.

Dominique Savidan, zadužena za „ženska pitanja“, opisuje ovu strategiju kao „kombinaciju feminističkog i femininog pristupa“, dodavši da 50% čitalaca čine žene, kao i da su njihove (specifične) tačke gledišta često izostavljene iz mainstream politike lista.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.