Ženska prava u Starom Egiptu

Na pomen kulture Starog Egipta, u svesti većine iskrsnu slike faraona, piramida i hijeroglifa. Za eventualni „ženski“ aspekt cele priče, kao parametri se uzimaju kraljice poput Nefertiti ili Kleopatre, obe veoma značajne i interesantne vladarke. Detalj koji u celoj priči nedostaje (kao i u većini velikih priča) jeste upravo položaj (obične) žene, njena svakodnevica i način života.

Na svu sreću, istorija je nauka koja stalno podleže novim „unosima“ podataka i reinterpretacijama već postojećih. Tako se u poslednjih desetak godina mnogo više saznalo o distribuciji polnih uloga, statusu i mogućnostima žene u moćnom Egipatskom carstvu. Kao osnova za tumačenja, poslužile su brojne slike i zapisi, kao i arheološka otkrića.

Zanimljivo je da je – nasuprot tradicionalnoj slici žene kao nemog objekta lepote koja je od renesanse naovamo „ustoličena“ u domenu prikazivačkih umetnosti – egipatska žena prikazivana u situacijama sopstvene agresivnosti, snage i moći. Faraonke su portretisane u činu savladavanja neprijatelja, vršenja egzekucije nad zatvorenikom ili ubijanja muškog oponenta. O drugačijem odnosu prema ženi govori i činjenica da su se žene relativno često pojavljivale na listama državnih neprijatelja br. 1. Čak je i čuveni starogrčki istoričar Herodot ovekovečio ovaj, za antički svet neobičan, položaj žene, napisavši da su „Egipćani obrnuli red dužnosti“, pošto su „žene išle da trguju, a muškarci sedeli kod kuće i bavili se tkanjem“.

Ipak, privilegovan položaj bio je u uskoj vezi sa ekonomskim statusom. Žene iz bogatih porodica, ili sa posedom titule, imale su čitavu hordu (muških i ženskih) sluga koji su obavljali sve kućne poslove, tako da je „gospodarica kuće“ mogla da se posveti suptilnijim aktivnostima. Pojedini poslovi, koji se danas smatraju ženskim, pripadali su isključivo muškarcima: to se posebno odnosilo na pranje veša.

Žene su takođe mogle da imovinom stečenom sopstvenim radom (trgovinom) slobodno raspolažu i da je čak ostave testamentom u nasleđe detetu koje same odaberu. Ovakva samostalnost, nezapamćena u Starom svetu, mogla je po neobičnosti da se meri jedino sa (mitskom) pričom o Amazonkama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Zašto žene mrze žene koje se bore protiv nasilja nad ženama

Pročitaj →

Šta svaka žena treba da zna

Pročitaj →

Kako da snizite krvni pritisak?

Pročitaj →

Oversized šalovi za prijatne zimske dane

Pročitaj →

Roditelji male djece žive nekvalitetno

Pročitaj →

Korejska rutina njege koja će lice podmladiti u šest koraka

Pročitaj →

kako nositi ljetnu haljinu u hladnim mjesecima

Pročitaj →

CRNI JASEN SOK S NEBESA

Pročitaj →

Fenomenalna prostrana kuća

Pročitaj →

Nutricionistica savjetuje kako ispeći savršene krompire

Pročitaj →

Najbolji pekarski krompir

Pročitaj →

kako bebe vide svijet oko sebe

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.