žena naučne fantastike

U seriji žena najboljih u nečemu, Ursula Kreber le Gvin zauzima posebno mesto usled ekskluzivnosti oblasti kojom se bavi – a to je fantastika. Ovu spisateljicu danas mnogi smatraju najboljim savremenim autorom naučne fantastike, polja koje je tradicionalno definisano kao muško.

u radu Ursule le Gvin elementi „klasične“ naučne fantastike, onoga što se naziva epskom fantastikom, fikcije i svojevrsnog preispitivanja društvenih normi bivaju prepleteni na krajnje originalan način. Njen stvaralački opus obuhvata više od sto kratkih priča koje je objavila, dva zbornika eseja, deset knjiga za decu, poeziju … Uz sve to, ona je dugo i srećno udata za istoričara Čarlsa le Gvina, sa kojim ima troje dece i isto toliko unučadi.

Rođena je 1929. godine, u porodici koja je umnogome opredelila njena buduća interesovanja: otac Alfred je bio antropolog, a majka Teodora – pisac. Posebno je interesantan očev uticaj, pošto je veliki deo njenog opusa vezan za predstavljanje „drugih“ svetova/civilizacija gde, za razliku od manje maštovitih kolega, ne postoje samo humanoidna čudovišta ili „mali zeleni“. Le Gvin ispreda priče o stranim civilizacijama sa drugačijim običajima, vrednostima, poimanjem sveta i uspeva da bude sasvim ubedljiva u tome.

Celokupan opus Ursule le Gvin preveden je na više od 16 jezika, dok se njeni radovi konstantno štampaju više od 30 godina. Najpoznatija je serija Zemljomorje, kao i roman Leva ruka tame, u kome na izuzetno kreativan način preispituje mogućnosti sveta bez podele na dva pola/roda: stanovnici planete Geten nemaju definisan pol, osim u fazi kemera (razmnožavanja)!

Interesantan detalj je i to da je Le Gvin relativno kasno počela da piše žanr u kojem je najuspešnija – ona debituje sa prvom knjigom trilogije Rokanonov svet „tek“ 1966.

Za predstavljanje je sasvim dovoljno – svratite do obližnje biblioteke, uzmite „knjigu u šake“ i prepustite se čaroliji…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NAJBOLJE LJUBAVNICE ZODIJAKA: Dva horoskopska znaka čije predstavnice u krevet donose STRAST I SEKSI LUDILO

Pročitaj →

ZVEZDE OTKRIVAJU: Saznajte gde ćete upoznati ljubav svog života

Pročitaj →

NAJOKRUTNIJI I SASVIM ISKREN HOROSKOP: Zašto SVI PREZIRU Škorpije i Izbegavaju RAKOVE

Pročitaj →

Dnevni horoskop za 27.oktobar 2020

Pročitaj →

Učinkovite tehnike ženske samoobrane

Pročitaj →

PCOS – koliko je česta pojava među ženama?

Pročitaj →

Ova hrana UBIJA osobe sa visokim pritiskom!

Pročitaj →

Tvid suknje koje nikad ne izlaze iz mode

Pročitaj →

Žena od sultana 2. dio

Pročitaj →

Koje je pravo ime Kristijana Golubovića?

Pročitaj →

Načini na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahovima kod svoje dece

Pročitaj →

DIY piling za usne od bundeve

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.