Zeleni čaj za šta je dobar

Poznato je da je zeleni čaj čudotvoran čaj za zdravlje, koji dolazi iz nama daleke Kine. On se koristio još od davnina i poznato je da on potpomaže u lečenju raznih zdravstvenih problema. Njegova čudotvorna lekovita svojstva danas su poznata u celom svetu i on se pije u mnogim zemljama širom sveta. Zeleni čaj pomaže u lečenju mnogih oboljenja i sprečava razvoj istih.

Samo jedna šolja ovog čaja dnevno pomoćiće vam da se osećate lepše, zdravije i smanjiće stres. Zeleni čaj je biljka koja se pravi od listova biljke pod nazivom „Camelia sinesis.“ Upravo polifeoni koje poseduje su zaslužni za antioksidativni učinak čaja.

Njegova uloga u našem organizmu je mnogobrojna. Mnoga biljna jedinjenja u listićima čaja, sadrže velike količine važnih hranljivih materija. Zeleni čaj sadrži epigalokatehin galat. On predstavlja jedno od najmoćnijih jedinjenja u zelenom čaju. Tokom proučavanja zelenog čaja u lečenju mnogih oboljenja, smatralo se da je upravo on jedan od glavnih razloga što ovaj čaj ima tako snažna lekovita svojstva. (Izvor).

Zeleni čaj će vam pomoći da povećate moždane cirkulacije, da ubrzate metabolizam, da regulišete šećer u krvi, jača srce i daje sitost bez suvišnh kalorija. Pokazalo se da upravo ovaj napitak povećava sagorevanje masti i pojačava brzinu metabolizma. On takođe pomaže i da ostanete koncetrisani, tako da se itekako preporučuje studentima u toku ispitnih rokova, kada koncentracija zbog umora znatno opada. S obzirom da ima kofein, on se može piti i umesto kafe, što je znatno zdravije, a pomoći će vam da ostanete budni isto kao i kafa. Obrada zelenog čaja vrši se od svežih listova. Vrlo je preporučljiv sportstima, jer povećava izdržljivost i koncentraciju.

Godinama unazad koristi se i pije u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje raznih bolesti. Smatra se da može pomoći i u lečenju depresije. Neke studije su pokazale da može ubiti bakterije i viruse, što potencijalno smanjuje rizik od infekcije. (Izvor). Danas on predstavlja pravi sinonim za zdravlje i zdrav način života. Smatra se da je ovo jedan od najzdravijih napitaka, jer upravo on sadrži jednu od najvećih količina antioksidanata, od bilo koje druge vrste čaja. Njegova upotreba je danas rasprostranjena ne samo u Kini, već i u celoj Aziji.

Lekovita svojstva zelenog čaja

Zeleni čaj se dobija tako što se listovi biljke istog čaja popare, zatim se uviju i osuše. U tom slučaju parenje će ubiti enzime koji bi razložili listove. Tako se čuvaju i polifenoli. Oni predstavljaju antioksidanse koji štite od oštećenja ćelija. Nedostatak enzima daje zelenom čaju poseban ukus. Takođe sadrži i katehine, tanine i fluor.

Hemijske supstance koje poseduje zeleni čaj sprečavaju nagomilavanje i slepljivanje trombocita, ali i gomilanje LDL holesterola na arterijskim zidovima. On u sebi ima i tanine i upravo oni sprečavaju slepljivanje trombocita na aspirin. Vrlo je važno napomenuti da on poseduje i fluor, koji pruža antibakterijsko dejstvo, što će sprečiti pojavu karijesa.

Ono što je posebno interesanto istaći, jeste činjenica da ovaj čaj pomaže u lečenju bolesti raka. Kao što je već rečeno, u zelenom čaju postoji katehin koji se naziva epigalokatehin galat. Istraživanja su pokazala da upravo ovaj epigalokatehin galat nagoni ćelije raka da prestanu da se razmnožavaju, jer sprečava stvaranje enzima urokinaze, koje je potreban za rast kancerogenih ćelija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 2. MART 2021

Pročitaj →

Novi anticelulit tretman

Pročitaj →

Brekinja – spas za regulaciju šećera iz prirode

Pročitaj →

Kuća s impresivnim pogledom: Suvremena interpretacija tradicionalne seljačke kuće

Pročitaj →

Važno je jesti raznovrsnu hranu

Pročitaj →

Pohovane palačinke sa šunkom

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. MART 2021

Pročitaj →

Vodeničarka Radmila Jeremić čuva tradiciju u mlinu iz doba Austro-Ugarske

Pročitaj →

Amerikanka prešla na islam inspirisana turskom serijom „Ertugrul“

Pročitaj →

Meta korone je i gušterača, zaraženi nakon bolesti mogu oboljeti od dijabetesa

Pročitaj →

kako nositi odijelo? Pogledajte kako to radi nenadmašna 50 plus influencerica

Pročitaj →

Dilema u odgoju djece: Kazna ili nagrada?

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.