Zdravi Načini Za upravljanje besom kod dece

Kada imate posla sa besnim detetom, čak i ako ste nasmirenija osoba na svetu, može biti vrlo izazovno ostati miran i dosledan sebi.

Dok su odrasle osobe većinom sposobne da zadrže osećanja besa u sebi kada su ljuta, nakon godina i godina prakse, deca to s druge strane ne znaju. Ono što deci zapravo nedostaje je emocionalno iskustvo kako bi se suočili sa lošim osećanjima. Ako želite da kriznu situaciju pretvorite u trenutak iz kog nešto može da se nauči, sigurno će vam koristiti neki delotvoran savet. Donosimo vam danas preporuke psihologa u pogledu zdravih načina za upravljanje besom kod dece.

UTVRDITE ŠTA IZAZIVA BES I OZNAČITE TO
Ako vaš petogodišnjak slaže slagalicu i odjednom one krenu da lete na sve strane, umesto da mu uputite grdnju postavite pronicljivo pitanje „da li si ljut jer ne možeš da pronađeš odgovarajući deo slagalice?… I meni se dešavalo da ne znam da sastavim slagalicu. Da li mogu da ti pomognem?“. Ovakav način reakcije roditelja šalje utehu detetu, poručujući mu istovremeno da su i drugi a među njima i vi, bili u istom preoblemu kao i on.

STVORITE“ BES
Ako ste primetili da se vaše dete bori sa besom, započnite razgovor na tu temu. Pitajte ga: kako izgleda bes? Da li je velik ili mali? Da li miriše? Da li boli? Iskoristite detetovu maštu da biste stvorili neprijatelja sa kojim treba zajedničkim snagama da se izborite.

PONUDITE DETETU IZBOR
Šta radite kada je dete besno? Psiholozi predlažu da preskočite racionalna objašnjenja jer vas oni tada – ne čuju. Umesto da kažete „ne možeš sad da dobiješ kolačić jer si već jela slatkiše…“, ponudite detetu izbor „hoćeš li kolačić posle popodnevnog spavanja ili posle večere“. Na ovaj način dete će odabrati u svakom slučaju opciju koju vi smatrate odgovarajućom, bez da uopšte vodite bitku sa njim.

IZVEDITE DETE U PRIRODU
Umesto da posežete za slatkišima i crtanim filmovima kako bi umirili svoje dete koje ima napad besa, izvedite ga u prirodu. Svež vazduh deluje umirujuće a lagana šetnja na otvorenom učiniće da dete zaboravi zbog čega je ranije bilo besno.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Neobičan nakit inspirisan prirodom

Pročitaj →

Pelen, biljka za vecno zdravlje

Pročitaj →

Ugodan i topao crno-bijeli dom

Pročitaj →

SMOOTHIE OD MANDARINA

Pročitaj →

Piletina sa povrćem i kus kusom u umaku

Pročitaj →

O Njezi bebe Deset pitanja

Pročitaj →

Ubedljivo NAJSEBIČNIJI ljubavnik u horoskopu

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 24. JANUAR 2021

Pročitaj →

Jednog će dana vojska bijesnih starijih žena zauzeti svijet

Pročitaj →

Žena ženi grize rep

Pročitaj →

Usamljenost je opasna

Pročitaj →

ZBOG ČEGA JE PLETENA HALJINA MUST HAVE OVE SEZONE?

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.