Zašto su bebe navečer nemirne?

Obično navečer krene neka nervoza, nemir i plač koji majke malenih beba teško podnose. Kako utješiti bebu, kako je smiriti i znati da je zadovoljna i sita?

Najčešće objašnjenje za večernju nervozu jest da se količina mlijeka u prsima tada smanjuje, zahvaljujući prirodnim izmjenama hormona tijekom dana. Ipak, dr. Peter Hartmann, znanstvenik koji se bavi proučavanjem svih aspekata dojenja utvrdio je da se količina mlijeka u principu ne smanjuje uvečer. Čak i ako se to dogodi, mlijeko je obično u to doba dana masnije (osobito ako dojite na zahtjev), pa količina kalorija koju dijete pojede ostaje otprilike ista. Međutim, protok mlijeka uvečer može biti sporiji, što nekim bebama nije baš po volji.

Liječnici često večernju nervozu pripisuju i bebinom nerazvijenom živčanom sustavu (nervoza prestaje kad beba naraste, obično oko 3. ili 4. mjeseca). Pa ipak, dr. Katherine Dettwyler, koja se bavi istraživanjem dojenja u tradicionalnim društvima, utvrđuje da bebe u Maliju, u Zapadnoj Africi, i drugim tradicionalnim društvima, nemaju grčeve ni popodnevnu ili večernju nervozu. Stručnjakinja takvu situaciju objašnjava time da su djeca tamo nošena cijeli dan i obično doje nekoliko puta na sat.

Možda niti jedno objašnjenje ne donosi potpun odgovor na pitanje večernje nervoze. Čini se da je to vrijeme za mnoge bebe obilježeno potrebom za malom količinom mlijeka u češćim vremenskim razmacima, kombinirano s puno držanja, grljenja i kretanja. Bebe kojima je ponuđeno izdojeno mlijeko ili nadomjesno mlijeko u bočici (ali zapamtite da to smanjuje proizvodnju mlijeka!) ponašaju se potpuno jednako navečer. Beba malo popije pa odrijema (i cendra), zatim još malo i tako stalno. Možda se beba “sjeća” da je mama tijekom trudnoće u ovo doba bila vrlo aktivna, pa želi da ju se ponovo stalno drži, ljulja i njeguje. A možda bebe u ovo doba dana jednostavno trebaju češće dojiti, a ne – dobiti više mlijeka. Koji god razlog nervoze bio u vašem slučaju, ovo su savjeti koji će vam možda pomoći:

Umirujući postupci za nemirno doba
Nosite bebu u marami ili nosiljci. Obje ruke će vam biti slobodne za ostale zadatke (spremanje večere, igranje s drugim djetetom) dok držite, smirujete i dojite bebu.
Promijenite tempo. Neka tata provede vrijeme s bebom dok se mama istušira ili jednostavno uzme malo vremena za sebe ili za odmor nakon napornog dana.
Izađite van. Opustite bebu (a i sebe) šetnjom, ili samo sjedite i uživajte na otvorenom. Ovo učinite prije nego beba postane nervozna.
Umirite bebu zvukom. Pjevajte, mumljajte, pričajte, šapćite šššš, slušajte glazbu ili “bijeli šum”. Pokušajte s različitim zvukovima, različitim stilovima glazbe, slušajte pjevače s različitim glasovima.
Umirite bebu ritmičkim pokretima. Hodajte, ljuljajte se, poskakujte, plešite, njišite bebu ili pokušajte s vožnjom u autu.
Smirite bebu dodirom. Nosite ili okupajte bebu, pokušajte s masažom.
Umanjite podražaje. Smanjite svjetla, stišajte buku, povijte bebu.
Mijenjajte položaje pri dojenju. Pokušajte dojiti ležeći bočno, ležeći na leđima s bebinim trbuhom na vašem itd.
Dojite u pokretu. (Dok se njišete, ljuljate, šetate…)
Izmjenjujte ritmičke pokrete s umirujućim zvukovima.
Izbjegavajte nametanje rasporeda bebi, a pogotovo u nemirnim večernjim satima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

OTIŠLA SAM U ŠVICARSKU DA ČUVAM NEKO DIJETE

Pročitaj →

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

Ovaj znak hladan je kao stena

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.