Wikipedia obilježava 20 godina postojanja

Sigurno je da nema čovjeka na svijetu koji koristi internet, a da nije čuo za Vikipediju, o čemu svjedoči i podatak da se ona nalazi među 13 najposjećenijih sajtova na svijetu. Najveća onlajn enciklopedija koju svako može da uređuje nastala je 15. januara 2001. godine.

Onlajn enciklopedija Vikipedija je nastala 15. januara 2001. godine na engleskom jeziku, a osnovali su je Džimi Vejls i Lari Sanger, dok sada njome rukovodi Zadužbina „Vikimedija“. Stranica trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičkih verzija, od čega više od 6,2 miliona na Vikipediji na engleskom jeziku.

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine.

Studentima i učenicima uglavnom nije dozvoljeno da se u svojim radovima pozivaju na Vikipediju. Ipak, iako možda i ne citiraju informacije sa onlajn enciklopedije, svi oni uglavnom svoj istraživački proces počinju upravo odatle jer je na mnogim pretraživačima ona na prvom mjestu.

Ime Vikipedija dolazi od havajske reči „vikiviki“ što znači brzo, i grčke reči enciklopedija (zaokruženo znanje). Ova onlajn enciklopedija omogućava ljudima širom svijeta da dodaju i mijenjaju sadržaj, a sve informacije su besplatne. U zajedničkom procesu pisanja i uređivanja korisnici dodaju, brišu i preuređuju sadržaj. Dnevno se na njenim stranicama objavi više od 12.000 unosa.

Vikipedija je 2001. godine krenula kao potpuno otvoren sajt, ali je od tada postala donekle zatvorena i sada samo registrovani korisnici mogu da uređuju ili kreiraju članke. Pojedine osjetljive teme su čak i zatvorene za uređivanje.

Pored toga, vremenom su pojedine stranice dodeljene određenim predanim urednicima kako bi se greške stalno ispravljale. Svaku stranicu prati više urednika tako da se vrši detaljna provera predstavljenih informacija.

Za razliku, od na primjer, starih i klasičnih štampanih enciklopedija, sadržaj na Vikipediji se neprestano ažurira, tako da se možemo obavijestiti o tekućim događajima, smrtima važnih ličnosti i ishodima nekih političkih sukoba.

Jedna od prednosti Vikipedije koja se najčešće navodi je i njena transparentnost.

Ipak, postoje i nedostaci
Informacije na Vikipediji pišu volonteri, a ne ljudi obučeni u pisanju tekstova po naučnoj metodologiji i objektivnih izvještaja. Tako da se stavovi i mišljenja autora često mogu naći u Vikipedijinim člancima.

Pristrasnosti članaka doprinosi i činjenica da je, prema nekim podacima, 90 odsto urednika muškog pola. Nisu istraživani podaci o etničkoj pripadnosti i socioekonomskom statusu urednika, ali to takođe, može biti važan faktor koji utiče na neobjektivnost članaka.

Ipak, bez obzira na sve prednosti i nedostatke, svakako treba uzeti u obzir vrijednosti Vikipedije, jer je ona odlična polazna tačka za dalje istraživanje i analizu informacija.

Obilježavanje jubileja biće organizovano putem Zum platforme 15. januara od 18:30 časova, a zajednici Udruženja Vikipedije Srbija će se obratiti predsjednik Miroslav Loci, dok će svjetska proslava početi u 20 sati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Hipertenzija – češća kod muškaraca i starijih osoba

Pročitaj →

Modne kombinacije za proljeće

Pročitaj →

Koliko god da ste umorni, potrudite se da odgovorite djetetu na pitanje

Pročitaj →

Trend u manikuri: Nokti koji djeluju kao da su od plastike

Pročitaj →

Prugice i karirani uzorci u trendu ove sezone

Pročitaj →

Sljez, bijeli (althaea officinalis malvaceae), obični bijeli sljez, sljezovina

Pročitaj →

Ne, ovo nije mala kuća na točkovima – ovo je malo čudo!

Pročitaj →

Kremasti namaz od bučinih sjemenki – omiljeni doručak!

Pročitaj →

Domaći čips sa sirom

Pročitaj →

Preminuo glumac Boris Komnenić

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 8. MART 2021

Pročitaj →

Šta da obučete ovog proleća kada vas ON pozove na kafu?

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.