Verica Rakočević – Biografija

Verica Rakočević je jedna od naših najpoznatijih modnih kreatorki, koja je iozgradila i uspešnu inostranu karijeru, te stvorila prepoznatljiv brend „VR“, namenjen damama od stila i ukusa.

Međutim, kako to u našoj zemlji obično i biva, iako iza sebe ima vceoma priznatu i dugogodišnju karijeru, prepunu nagrada i priznanja, Verica je pažnju javnosti najviše privukla kada se udala za 35 godina mlađeg kompozitora Veljka Kuzmančevića, sa kojim i danas uživa u srećnom braku, te uopšte ne mari za „zlurade komentare raznih dušebrižnika“.

Verica Rakočević – biografija
Poznata kreatorka je rođena 23. aprila 1948. godine u Podujevu, u tadašnjoj Jugoslaviji, te je već sa samo pet godina završila prvi razred osnovne škole, a potom je ostatak osnovne škole završila u Dobanovcima.

Nakon preseljenja u Beograd, Verica najpre vrlo uspešno završava IX Beogradsku gimnaziju, te upisuje i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, na smeru pedagogije, ali od pomenutog fakulteta odustaje već na drugoj godini studija te se prebacuje na drugi Defektološki fakultet, koji takođe nije uspela da završi.

Naime, Verica se još za vreme studija upoznala sa svojim prvim suprugom, te je ubrzo i sa njim zatrudnela i udala se, pa se prebacila na Višu defektološku školu koju je uspešno završila (smer za maloletničku delikvenciju), a nakon toga je u Loznici završila i tekstilnu školu.

Pre nego što je postala jedno od najpoznatijih imena u svetu mode i kod nas i u svetu, verica je radila u JAT-u, na poslu stjuardese, te je bila i arhivar u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Početak modnog uspona Verice Rakočević
Kao godina kada je Verica Rakočević počela da se bavi modom, navodi se 1979. godine, kada je ona otvorila u Beogradu svoj prvi butik, te je nekoliko revija organizovala u baš poznatom hotelu „Hyat“, a od predstavnika ovog lanca hotela je dobila i ponudu da kreira uniforme za svo osoblje hotela.

Tada je Verica počela da se ozbiljnije posvećuje istraživanju mode, te je u radu neretko provodila i po 20 sati dnevno, i da se samostalno usavršava i kreira vanvremenske modele inspirisane često i motivima iz srpske istorije i folklora.

Poznata kreatorka je 1997. godine otvorila sopstvenu modnu kompaniju „VR Company“, a iste je godine lansirala i svoje parfeme „VR“ i „Energy“, te i kremu za negu lica „VR 24h“.

Početak bavljenja visokom modom, povezan je za otvaranje „VR Ateljea“, u Beogradu 1999. godine, te kako je Vericin rad vrlo brzo postao poznat u svetu, ona je održala revije u najvećim centrima svetske mode – Milanu; Njujorku; Rimu; Londonu; Solunu; Dubaiju; Moskvi; Los Anđelesu; Sankt Peterburgu i drugim gradovima koji su bili sinonim za vrhunske modne kreacije i dizajnere.

Kako je i pomenuto, neretko su Verici inspiracija bile naše poznate ličnosti, te je jedna revija bila „slika“ ljubavi Hajduk Veljka i Čučuk Stane, u Meksiku je reviju radila inspirisana Fridom kalo i njenim životom, na Kubi je inspiracija bio revolucionar Če Gevara.

Verica je u karijeri održala brojne domaće i inostrane revije, pojavila se na brojnim svetskim TV kanalima, bila u prestižnim modnim magazinima (italijanski „Vogue“; „Messagerro“; „Corriere della sera“; „La Repubblica“), a sama je uređivala dva časopisa – „Inspire“ i „L’officiel“.

Kako uopšte nije zavidna i sujetna osoba, jer je svesna svojih kvaliteta i uspeha koji je postigla, Verica smatra da je najbolja domaća kreatorka Roksanda Ilinčić, a veliki je pobornik i prava LGBT populacije, što je i pokazala svojevremeno svojim učešćem na „Paradi ponosa“, kada se držala za ruku sa svojom prijateljicom novinarkom Duškom Jovanić.

Privatni život Verice Rakočević
Kao vrlo mlada devojka, još studentkinja, Verica se zaljubila u pilota JAT-a, Borana Karamana sa kojim je dobila svoju prvu ćerku, Elenu Karaman (koja je danas udata za Jugoslava Karića, a prethodno je bila supruga fudbalera Predraga Peđe Mijatovića i biznismena Andrije Draškovića).

Iz svog drugog braka, sa Zoranom Rakočevićem, čije je prezime i zadržala, Verica ima pak sina Miodraga i ćerku Milenu (koja se medijski ne eksponira ali je prava „slika i prilika svoje majke“ iz mlađih dana, i ona je jedina prisustvovala svadbi Verice i Veljka Kuzmančevića).

Kada je već napunila 65 godine, kreatorka se 2013. godine udala za Veljka Kuzmenčevića, koji je od nje mlađi čitavih 35 godina, te njen izbor nije podržala Elena Karaman Karić, koja je odbila da prisustvuje svadbi svoje majke.

Iako su mnogi smatrali da se Veljko oženio Vericom zbog njenog „imena“ i novca, malo je pak manje poznato da je i on sam iz vrlo dobrostojeće poirodice i da je priznati kompozitor, ali su on i modna ikona potpisali predbračni ugovor, kako bi stali na put glasinama.

Verica Rakočević je žena koja je ostvarena u svakom pogledu, i kao majka i poslovna žena, te kao supruga mlađeg muškarca uživa u ljubavi i puna je samopouzdanja, te ističe da nije imala uopšte nikakve esteteske intervencije na licu, ali da redovno ide na mezoterapiju, te da se podvrgava tretmanima sa kolagenom, i uz zdravu ishranu i redovno vežbanje, te jogu i meditaciju, uspeva da izgleda zanosno sa svojih sedamdeset godina koliko danas ima.

Poznata kreatorka uživa u putovanjima, a gradsku vrevu je zamenila domom na Avali koji je pak prepun zelenila i mira, te je to njena i Veljkova mala oaza u kojoj su skriveni od znatiželjnika, ali se i inače na tuđe komentare i mišljenja ne osvrću previše.

Jedna od najboljih prijateljica Verice Rakoćević je i političarka Danica Drašković, koja rado nosi modele svoje prijateljice, a Verica kaže da sve manje radi, jer je moda postala potrošna roba bez i smisla i kvaliteta, te da više nema dama i elegancije, već se sve svelo na starlete i potrebu da se izgleda što „jeftinije“, da se bude „u trendu“ i da se nosi skupo i brendirano, a ne ono što nekom i pristaje kao ličnosti, jer je u njeno vreme moda bila slika i prilika onoga ko je nosi, te i mera stila i elegancije i klasike.

Ime i Prezime: Verica Rakočević

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 23. april 1948. godine, Podujevo, Jugoslavija

Zanimanje: modna kreatorka

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.