Važno je da beba provodi dovoljno vremena na podu

O tome će ovisiti i kakvo će dijete imati držanje i kako će se kretati kada prohoda

Veoma je važno da beba provodi dovoljno vremena na tvrdoj podlozi, odnosno na podu, jer će to utjecati na kasniji razvoj motorike nogu, ruku, leđa i trupa djeteta. O tome će ovisiti i kakvo će dijete imati držanje i kako će se kretati kada prohoda.

Kada tek rođenu bebu stavimo na stomak, ona će moći okrneuti glavu s jedne na drugu stranu. S mjesec dana moći će glavu kratko držati podignutom, a s tri mjeseca beba će se oslanjati na podlaktice i posmatrat će okolinu.

Najbolje je da beba od četvrtog mjeseca bude na podu jer je to period kada počinje da se sama okreće s leđa na stomak. Na podu će im to biti najlakše, jer tu imaju dovoljno prostora, a nema ni rizika da bi mogle pasti.

Kada će beba početi puzati i hodati zavisi od procesa koji se odvija u njenom mozgu, a od kojeg zavisi kada će mozak početi upravljati mišićima.

Na procese razvoja mozga ne možemo utjecati, ali na snagu i koordinaciju velikih grupa mišića možemo. Zato je važno okruženje u kojem beba boravi, a najbolji za to je boravak na podu. Ako je beba provodila dovoljno vremena na podu, oko osmog mjeseca će propuzati ili će moći samostalno sjesti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.