Vampiri

Vampiri je srpski du-vap sastav, aktivan 1990-ih godina. Od 2012. godine je ponovo počeo s radom.

Početak (1988)

»Vampiri« su oformljeni kao bend 1990. godine. Bend su oformili Aleksandar Eraković-Era, Pejović Dejan-Peja, Varda Dušan-Duća, Goran Redžepi-Gedža i Dušan Pavlović-Lude. Prve ideje o stvaranju benda javili su se negde između 1988. i 1989. godine među Erom, Pejom i Ludetom koji su zajedno pohađali Školu za industrijski dizajn u Beogradu (1986-1988). Era je imao sastav Lollypops, a Peja i Lude Baby Boom. U periodu 1988-1989. godine oba benda snimili su više od tuce demo snimaka. Prvi snimci napravljeni su u studiju kod čuvenog Nebojše Marića Maronija u Birčaninovoj ulici na četvorokanalnoj mikseti. Poslednjih nekoliko demo snimaka napravljeno je u studiju kod Branka Hendriksa na Novom Beogradu. Oba benda su prestala sa radom kada su Era, Peja, Lude i Gedža otišli u vojsku u septembru 1988. godine. Nakon povratka iz vojske, pao je dogovor da se Babyboom i Lollypops integrišu sa Erom kao glavnim vokalom i Pejom kao jednim od tri prateća vokala.

Prva postava (1989/1990)

Prema YU Rock Enciklopediji Petra Janjatovića, prvu postavu sastava koja je oformljena 1990. godine činili Aleksandar Eraković (vokal), Dejan Pejović, Dejan Petrović i Dušan Varda (prateći vokali), Dušan Pavlović (gitara), Dejan Jovanović-Jovanke (bas), Goran Redžepi (bubanj), Borko Borac (saksofon) i Dejan Tomović (klavijature). Ovo međutim nije sasvim tačno. Dejan Petrović i Dejan Jovanović su se bendu priključili tek uoči snimanja spota za pesmu Ramalamadingdong, a Borac Borko i Dejan Tomović tek na snimanju prve ploče krajem 1990. i početkom 1991. godine. Tokom 1990. godine bend uopšte nije imao saksofonistu, niti klavijaturistu. Bend takođe nije imao ni žive nastupe tokom 1990. godine, već je radio isključivo na demo snimcima. Dušan Varda je napustio bend pre nego što je snimljena prva ploča.

Demo snimci i pripreme za prvu ploču (1990)

Poslednje demo snimke (uoči snimanja prve ploče) bend je uradio u studiju kod Branka Hendriksa na Novom Beogradu. Tu je snimljena i demo verzija njihovog prvog hita Ramalamadingdong. (Postojala je i jedna starija verzija iz 1988. godine, ali je ona bila lošeg kvaliteta.) Drugog juna 1990. god. bend je snimio spot za istoimenu pesmu. Jedan deo spota sniman je na krovu bioskopa 20. oktobar, a drugi deo na Kalemegdanu. Snimak je nekako došao do RTB i ubrzo je postao TV hit, a tek potom počeo da se vrti
na radiju. Spot je zapravo nastao na osnovu demo-snimka pesme Ramalamadingdong, a ne na osnovu verzije sa prve ploče (koja je prilikom snimanja ploče snimljena po treći put). Iako su u leto 1990. godine postali veoma popularni u Srbiji, Vampiri nisu odmah dobili priliku da snimi ploču, već su još neko vreme radili kao demo bend. Krajem 1990. godine, Vampiri su po prvi put ušli u pravi 24-kanalni ”Studio O” kod Olivera Jovanovića (koji se tada nalazio blizu Slavije) i snimili tri pesme (Lea, Anđela i Malena) u produkciji Saše Habića. Tek nakon toga PGP RTS je pristao da im omogući snimanje prve ploče.

Album prvenac (1991)

Album prvenac »Rama lama ding dong« sniman je tokom zime 1990/1991, a objavljen u aprilu 1991. godine. Snimljen je u Studiju O. Producent je bio Oliver Jovanović. Bendu se tada pridružuju Borko Borac na saksofonu, Dejan Tomović (ex Charisma) na klavijaturama i Dušan Đorđević kao prateći vokal. Albumu je istoimeni često emitovani spot-singl. Prvi album je prodat u izvanrednom tiražu, pesme su brzo prihvaćene i sastav je stekao vernu publiku, posebno među tinejdžerkama. Naslovna numera Rama lama ding dong bila je obrada velikog istoimenog hita američke grupe The Edsels. Pesma San letnje noći je pravljena po motivima pesme Little orphan girl sastava Carlo and the Belmonts, a bio je tu i veći broj originalnih pesama. Najevći broj pesama je komponovao Era. Peja je potpisao samo jednu pesmu – Anđela. Na dve pesme prateće vokale su pevale Vesna i Ljilja.

Druga ploča i Mesam (1991)

Prvi veći nastup imali su kao predgrupa na koncertu sastava Vaya Con Dios u beogradskom Sava centru u junu 1991. godine. Tada su izveli veći deo materijala sa svoje prve ploče. (Materijal je izveden na plejbek, jer je menadžer Vaja con Dios to zahtevao.) Pre toga nastupili na Beogradskom proleću 1991, na večeri na kojoj su pevane obrade starih pobedničkih pesama, sa obradom pesme Beograde Đorđa Marjanovića, koja je uvrštena na festivalsku ploču (»Beograde«, PGP-RTB 1991). Iste godine, na MESAM-u 1991, pobeđuju sa pesmom Meni njena ljubav treba i dobijaju nagradu za »otkriće godine«. Decembra 1991, »Vampiri« objavljuju i drugu ploču »Tačno u ponoć«. Ploča je takođe snmnjena u Studiju O. Producent je i ovaj put bio Oliver Jovanović. Era je ponovo potpisao najveći broj pesama, ali je Peja ovaj put komponovao tri pesme Volim je ja, Je je (tako je dobro) i Kad padne noć… U ulozi kompozitora oprobao se i Jovanke koji je napisao Nemoj plakati.

Nastupi uživo (1991/1992)

Vampiri su počeli da nastupaju uživo tek u drugoj polovini 1991. godine. Tokom 1991. i 1992. god. odsvirali su oko 100 živih koncerata širom Srbije. U proleće i leto 1992. godine imali su zajedničku turneju sa grupom Neverne bebe. Vampiri su takođe nastupali za vreme studentskog protesta protiv režima Slobodana Miloševića koji se održavao paralelno sa čestim protestima opozicije nakon što su SR Jugoslaviji zavedene sankcije u maju 1992. godine. Na tim nastupima, bend je redovno izvodio pesmu Zdravka Čolića ”Glavo luda”.

Tokom 1992. godine bend napušta basista Dejan Jovanović Jovanke. Na njegovo mesto dolazi Dragan Novaković Bole (ex Grafiti). Krajem 1992. godine Vampirima se pridružuje Petrov Saša (takođe ex Grafiti) koji preuzima mesto solo gitariste. U tome trenutku bend broji ukupno deset članova.

Film Mi nismo anđeli i Jugovizija (1992)

Godine 1992, Vampiri su komponovali muziku za film »Mi nismo anđeli« Srđana Dragojevića. Radilo se o četiri pesme: Subota je uveče (a ja nemam para), Zaljubljena tinejdžerka, Be-be i Nebo. Vampiri se inače pojavljuju u Mi nismo anđeli u sceni na bazenu (žurka kod Dude) u kojoj izigravaju uobražene tinejdž-zvezde koji obesno guraju devojke u bazen.

Iste godine nastupaju na Jugoviziji 1992, poslednjem jugoslovenskom izboru za predstavnika na Pesmi Evrovizije, sa pesmom Ding ding dong i osvajaju drugo mesto (41 poen), tri poena manje od Ekstra Nene. Pesme iz filma »Mi nismo anđeli« i Ding ding dong uvrštene su na treći album, »Be-be«, koji je sastav 1993. objavio za novog izdvača ZAM Rake Đokića.

Treći album (1992)

Treći album Vampira izašao je krajem 1992. godine pod nazivom BeBe. Ovaj album je poznat po hitu Bebe, koji se istovremeno našao na uvodnoj špici filma Srđana Dragojevića Mi nismo anđeli. Sve četiri pesme koje su Vampiri napisali za ovaj film (vidi prethodni oddeljak) kasnije su se našle na ovom albumu. Osim ovih pesama, na njemu se nalaze i Surfer Boy, Poziv na ples (obrada I Saw Her Standing There od Bitlsa) i Kad mi kažeš ne (koju je napisao Peja). Vampiri su ovaj album hteli da predstave na turneji koju su počeli koncertom u Sava centru 14. februara 1993. godine, ali su nakon toga odsvirali tek nekoliko koncerata.

Raspad (1993)

Sankcije, ekonomska kriza i hiperinflacija, kao i interne nesuglasice tokom 1993. godine su učinile svoje i potražnja za živim nastupima je naglo počela da opada. Bend je po prvi put prestao sa radom u oktobru 1993. godine. Petoro članova grupe napuštaju bend, a troje sa članovima nekadašnje grupe »U škripcu« osnivaju sastav »Familija«.

Druga postava (1994-1998)

»Vampiri«, u novom sastavu Eraković, Tomović, te Dragan Novaković (bas), Saša Petrov (gitara) i Srđan Milenković (bubanj), objavljuju album »Plavi grad« za PGP-RTS 1995, koji nije naišao na najbolji prijem, iako je doneo i nekoliko hitova.

Poslednji album, »Monkey food«, snimljen na jesen 1997. za »Komunu«. Sastav je za ovaj album ponovo reformisan i činili su ga Eraković, Tomović, Saša Petrov, te novi članovi Jožef Pilasanović (gitara), Srđan Jovanović (bubanj) i Saša Filčić (bas). Ona verovtano predstavlja najzreliji album Vampira. Iako i dalje oslonjeni na rani rok, Vampiri su se na ovom albumu potpuno udaljili od doo-wop muzike sa prve tri ploče. Više nema prataćeih vokala sa autonomnim linijama, kao ni obaveznog pratećeg bas vokala, već samo duplih vokala koji podvlače glavni vokal sa tercom. Aranžmani pesama su daleko kompleksniji (potpuno različito od C-Am-F-G obrasca koji je bio maksimalno eksploatisan na prve dve ploče), sugerirajući u nekim delovima uticaj Bitlsa i domaćeg roka iz ranih šezdesetih (npr. Siluete). Album je producirao Saša Habić.

Povratak (2012)

Vampiri su ponovo pokušali da počnu s radom 2012. godine. Na dan 15. marta 2012. god. održali su povratnički koncert u Sava centru. Iz originalne postave je, osim Ere, nastupio samo Dejan Tomović na klavijaturama. Koa specijalni gosti na koncertu pojavljuju se tri bivša člana — Deksi, Krimi i Lude. Iako je odsvirao nekolko koncerata po Srbiji, bend je posle ovoga uspeo da snimi tek jednu pesmu pod nazivom Put za pravi put u aprilu 2015. godine.

Muzički stil

Vampiri su svirali doo-wop muziku koja je u Severnoj Americi bila veoma popularna između 1955-1965. godine u afričko-američkim zajednicama u Nju Jorku, Filadelfiji, Čikagu, Baltimoru itd. Vampiri su, u zezanju, na pitanje zašto su odabrali baš ime Vampiri, često odgovarali da su ”hteli da povampire muziku pedesetih i šezdesetih godina koju su slušali njihovi roditelji”, što je, u neku ruku, bilo tačno.

Ovaj muzički stil zasnivao se na jednom glavnom vokalu i tri ili četiri prateća vokala od kojih je jedan obavezno bio bas-vokal. Vampiri su imali sve važnije instrumente, uključujući i saksofon (koji je bio zaštitni znak doo-wop muzike) koji inače nije bio karakterističan za jugoslovensku rok i pop muziku. Najveći deo ovih pesama imao je strukturu strofe C/Am/F/G, za razliku od tipičnih klasika iz tog perioda, kao npr. ”Rock Around the Clock”, koji su imali strukturu cele pesme E/A/E/H/A/E.

Vizuelno, doo-wop bend bi uglavnom bio obučen u odela, s tim što bi se glavni vokal često razlikovao od ostatka benda po sakou drugačije boje. Vampiri su poštovali ovaj obrazac, pa je Era imao plavi, crveni, beli i roze sako, dok su svi ostali Vampiri nosili crne sakoe i pantalone. Vampiri su takođe uvek na nastupima nosili crne naočare, što inače nije bio uobičajen sastavni rekvizit takvih bendova u Americi.

Najveći uticaj na ovakav muzički stil imao je Era, koji je bio veliki poštovalac doo-wop muzike u tinejdž fazi. Peja je u tinejdž fazi delimično slušao takvu muziku, ali više kao sastavni deo rane rok muzike 1950-ih i 1960-ih godina. Recimo, jedan od njegovih najomiljenijih pevača bio je Riči Valens (poginuo 1959. godine), čiju je pesmu ”Dona” prvu obradio 1988. godine pod imenom ”Saša”. Za razliku od njih, gitarista Lude slušao je daleko raznovrsniju muziku uglavnom britanskih i domaćih bendova (The Stranglers, The Smiths, Azra itd.), i dok se nije pridružio bendu skoro da uopšte nije slušao doo-wop muziku.

Trag

Iako su uvek naglašavali da sviraju du-vap muziku, čiji je Eraković bio veliki fan, u medijima su često viđeni i kao nastavljači rokabili ili rokabili-pop tradicije.Prema Ju rok enciklopediji Petra Janjatovića, muziku »Vampira« odlikovale su »pažljivo ispeglane vokalne linije« i »jednostavna muzička matrica«. Sličan zvuk u nekadašnjoj SFRJ izvodio je i splitski sastav »Đavoli«. Sa raspadom zemlje razdvojile su se i publike ova dva sastava.

Nisu svi kritičari bili blagonakloni prema »Vampirima«. Kako je počeo rat, u muzici su postale popularni teži tonovi i teže reči, pop muzika kao takva je praktično nestala, a romantične pesme »Vampira« su delovale kao van vremena i prostora i ponekad viđene kao banalne. U ledenom pregledu albuma »Plavi grad«, Petar Luković iz »Vremena zabave« se obrušava na nežan način sviranja i opisuje album kao »tri pesmice i sedam pesmičica«, od kojih je pesmičica broj tri »mutuljak od retardirane patetike, hotelskog aranžmana i androidnog glasa koji tera na kolektivno povraćanje«.

»Vampiri« su snimili pet albuma, bili dobro praćeni u medijima i održali veliki broj koncerata, između ostalog i dva samostalna u Sava centru, 14. februara 1992. i 1993. godine. Postoji snimak koncerta iz Centra Sava od 14. februara 1993. god. koji je planiran da se pojavi kao ploča. Iako je urađen remiks ovog snimka, taj projekat nikada nije realizovan. Vampiri su snimili preko 50 numera od kojih su neke bile obrade doo-wop hitova iz 1950-ih. Njihova najprepoznatljivija pesma ostao je prvi hit, Ramalamadingdong.

Nakon »Vampira«

Aleksandar Eraković Era, vokal »Vampira«, je vlasnik muzičkog studija »Rama lama« u Beogradu. Dugo je bio pevač u tribute sastavu The Bestbeat, osnovanom 2005, koji izvodi muziku Bitlsa. Kasnije je napustio bend.

Peja, prateći vokal, je 1994. godine zajedno sa Deksijem, Gedžom , Vasom i Lukom (ex U škripcu) osnovao bend Familija. Izdali su dve ploče (Narodno pozorište i Seljačka buna). Bend se rasformirao 1997. godine. Godine 2003. osnovao je sastav The Dibidus, koji je aktivan i danas.

Gedža, bubnjar, je 2000. godine izdao solo album ”Kad budem mršav i beo”.

Deksi, prateći vokal, je 2000. godine sa bratom napravio ben Centrala i izdao istoimeni album.

Dušan Pavlović, gitarista, je 2002. doktorirao na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti iz oblasti političke teorije. Od 2005. predaje političku ekonomiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu kao vanredni profesor. U januaru 2014. je sa Sašom Radulovićem osnovao pokret ”Dosta je bilo”. Godine 2016. izabran je za narodnog poslanika Skupštine Srbije na listi ”Dosta je bilo”.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.