Valentino

Valentino je pop-rok grupa iz Sarajeva. Melodični hitovi ih svrstavaju u jedne od najpopularnijih grupa osamdesetih godina u Jugoslaviji.

Istorija

Grupu Valentino je 1982. godine osnovao gitarista Zijo Rizvanbegović, koji je i kompletan autor. Muzičare je prikupljao postepeno, dok je za pevačem tragao godinu dana, da bi se nakon oglasa u listu „Oslobođenje” grupi priključio pevač Suad Jakirlić Jaka. Originalnu postavu su činili basista Emir Čolaković, bubnjar Dubravko Smolčić i klavijaturista Igor Tajemnica.

Jeseni 1983. godine objavljuju svoj debi album „No.1”, sa hit singlom „Volim te još”, gde ženski vokal peva Amila Sulejmanović. Pored nje na albumu su gostovali Goran Bregović, Milić Vukašinović, zatim frontmen grupe Gino Banana Srđan Jevđević, kao i Mladen Pavičić Pava, koji će kasnije ostvariti veliki uspeh sa grupom Plavi orkestar. Prve nastupe su imali kao predgrupa Bijelom dugmetu po SR BiH, a u Beogradu su prvi put nastupali u Domu sindikata, otvarajući koncert Bajagi i instruktorima.

Pred drugi album „No.2” dolazi do promena u bendu, tu je novi klavijaturista Joško Gujinović, kao i dva člana grupe Bonton Baja, bubnjar Ademir Volić Kufi i multinstrumentalista Nikša Bratoš, koji će znatno obogatiti zvuk grupe Valentino. Sa albuma su se izdvojile „Bez tebe”, „Ponekad se sjetim da postojiš”, „U vrelini noći” kao i balada „Ne, ne boj se”. Prateće vokale su pevale duo Vrele usne, Lejla Trto i Amila Čengić, koje će sarađivati sa bendom i u kasnijim ostvarenjima.

1987. godine grupa snima treću ploču, za čiju se produkciju pobrinuo Nikša Bratoš. Kao i na ranijim ostvarenjima i ovaj album su pratili radijski hitovi, „Oka tvoja dva”, „Potonule lađe”, „Kada sam prvi put vidio tebe” i „Kad me više ne bude”. Ubrzo Suad Jakirlić odlazi u vojsku, a po povratku počinje raditi kao asistent na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Nikša Bratoš, iako prelazi u Crvenu jabuku, nastavlja saradnju sa Valentinom.

Osipanje grupe nije poremetilo dalje planove Zije Rizvanbegovića, koji će već sledeće godine snimiti novi album „No.4”. Mesto vokalnog soliste zauzeo je pevač Gogo Prusina, koji je malo pre toga snimio album „Zapisano u zvijezdama” sa grupom Ime ruže. Četvrti album nastavlja već dobro potvrđani koncept radijskih i tv hitova, pa do publike dolaze pesme „Samo sklopi okice”, „Idu ptice selice” i „Pile moje”. Na ploči se nalazi i zanimljiv instrumental „Saksofoni lete u nebo”, pesma koju je Zijo komponovao tokom boravka na Tajlandu, gde je tražio inspiraciju za snimanje albuma.

Video-spot za pesmu „Zima ’90.” najaviće album „No.5 Ponekad noću dok spava grad”, prvi koji nosi naziv, a ne samo redni broj i izaći će decembra 1989. godine. Sa grupom prvi put sarađuje producent Željko Brodarić Japa. Uz video-spot i naslovnu numeru, izdvojile su se još i „Pričaj mi o njoj” i „Srce dam”.

Grupa je nastupala na festivalu MESAM sa pesmom „Kada struje nestane” 1991. godine, ali je raspad zemlje obustavio rad grupe. Članovi benda su bili rasuti svuda po svetu, a Zijo Rizvanbegović je u Visokom komponovao baladu „Bila kuća u centru grada” i nakon toga odlazi iz zemlje.

Novi početak

Zijo Valentino nakon života u Amsterdamu, stalno mesto boravka pronalazi u Nemačkoj gde će snimiti demo album „Moja kuća putujuća”, na kome prvi put preuzima ulogu glavnog vokala u grupi. U pesmi „Nema vize, ofentala, duldunga” gostuju Hari Varešanović, Alen Islamović i Saša Lošić.

Leta 2001. godine Zijo obnavlja rad grupe i nastupa na festivalu „Sunčane skale” sa pesmom „Odlazim, korak naprijed, nazad dva”, a ubrzo zatim snima prvi studijski album nakon dvanaest godina „No.6 Sve su se moje cure udale”. Veoma gledanim video-spotovima za pesme „Kad se spuste zavjese” i „Upomoć”, povratnički album nailazi na pozitivne reakcije. Na albumu ponovo sarađuje Nikša Bratoš, kao i Vrele usne.

20 godina postojanja će obeležiti kompilacija „20 pjesama 20 hitova”, ciljno sa zakašnjenjem od godinu dana. Na disku su pored starih hitova uvrštene i „Miriše na tebe”, sa kojom su nastupali na festivalu u Budvi 2003. godine, balada „Ti govoriš dok šutiš”, u kojoj se koristi refren iz starog hita „Nisam se prodao” iz 1987. godine, kao i „Megamix”

Na dan zaljubljenih 2006. godine uz dnevni list „Kurir” je prodavan disk „Balade”, a iste godine će izaći i sedmi studijski album. Pažnju privlače pesme „Skini mi se bona sa mog telefona”, „Samo ljubi”, a album beleži i „Ja te Mićo ne volim” u kojoj gostuje pevačica narodne muzike Stojanka Novaković Stoja.

Na kompilacijskom izdanju „Platinum Collection” iz 2007. godine, nalazi se nova pesma „Šuplje cipele”, u kojoj gostuje glumica Marta Keler, sa kojom će Zijo Rizvanbegović nekoliko godina kasnije dobiti sina.

2011. godine, prvi uživo album „Samo sklopi okice” sadrži materijal snimljen na zatvaranju festivala „Beer Fest” u Beogradu 2009. godine.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.