Svi uzimamo vitamin D, ali niko i – OVO

Nije vam dovoljan vitamin D, već i još jedan nutrijent koji se nalazi u fermentisanim mlečnim proizvodima!

Vitamin D veoma je važan za imunitet, ali ozbiljan nedostatak ovog vitamina može da dovede do ozbiljnih i bolnih deformacija kostiju kod dece i odraslih.

Manjak može da se poveže sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, nekim tipovima raka, ali i težom kliničkom slikom kod obolelih od kovida. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je resorpcija kalcijuma koji unosimo hranom, da bi telo pravilno iskoristilo kalcijum, neophodno je da imamo i vitamin K. On se nalazi u dva oblika, K1 (filokinon) i K2 (menakinon). Njih možemo dobiti u obliku suplementa, ali se nalaze i u hrani.

K2 naći ćete u zelenom lisnatom povrću, kao i određenim biljnim uljima, dok se K2 nalazi u mlečnim proizvodima, fermentisanoj hrani… Ako u telu nemamo dovoljno vitamina K2, ono neće moći da apsorbuje kalcijum koji će se potom taložiti u mekim tkivima, i može dovesti do opasne kalcifikacije zglobova i organa.

Od deficita vitamina D pati između 30 i 50 odsto populacije u svetu, rekla je ranije dr Marina Nikolić Đurović, endokrinolog.

Studije i to brojne su pokazale da je važan za respiratorni trakt i sprečavanje infekcija tog sistema, pokazano je da je i infekcija koronom ređa kod osoba koje imaju normalan nivo. Sunčanje nije dovoljno da bi se sintetisala dovoljna količina, apsolutno nije dovoljno 15 minuta prepodne i još 15 popodne. U letnjim mesecima se isto uzima suplement, u nešto manjoj dozi, ako pacijent ima normalnu vrednost. Ko ide na more i stavlja kremu sa zaštitnim faktorom većim od 15, biće mu onemogućena sinteza vitamina iz kože. Osamdeset posto ukupne koncentracije je iz kože“, rekla je ona gostujući na Prvoj.

Pored uticaja na imunitet, vitamin D3 izuzetno je značajan i za izgradnju koštanog sistema. Niske vrednosti mogu dovesti do bola u kostima i zglobovima, kao i slabosti u mišićima, a kod ljudi starijih od 50 godina čak povećava rizik od pada i preloma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

Ovaj znak hladan je kao stena

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.