Manekenke kao umetnost

Manekenke često požele da pomere granice svoje profesije, tako da se mnoge od njih bave pevanjem, glumom, ili nekom drugom (umetničkom) aktivnošću, manje ili više uspešno. Međutim, šta se dešava kada umetnici reše da figuru manekena iskoriste u svojim radovima na nestandardan način (dakle, ne kao vešalicu za odeću)? Na ovo pitanje odgovor daje umetnica Dženifer Vulkok Švarc, u čijoj njujorškoj instalaciji pod nazivom Absolutely Fashionable! učestvuje osam virtuelnih manekenki.

Ova, isprva „realna“, a sada virtuelna postavka, na interesantan način ispituje odnos tela manekenke i prostora, pridodajući svemu zanimljiv ironijski aspekt. Fern, Beryl, Kesi, Mariposa, Mercedes, Violet, Pearl i Phyllis „pristigle“ su u njujoršku SOHO2O galeriju sa ciljem da osvoje poneku naslovnu stranu, ali i da otpočnu internacionalne karijere.

Doduše, njihov izgled i nije tako spektakularan: one veoma podsećaju na „lutke“ iz izloga, u kombinaciji sa neobičnim geometrijskim paternima. Ipak, to ih ne sprečava da sanjare o sopstvenom uspehu, ili da putem elektronske pošte komuniciraju sa svojim potencijalnim obožavateljima. Jedna od manekenki, Kesi, tvrdi čak kako će odgovoriti na sva pisma, dodajući kako „nema šanse da se vrati na farmu konja“ sa koje je potekla. Inače, većina „izloženih“ manekenki ne želi da obelodani svoje godine, i smatra da je novac veoma važan aspekt profesije kojom se bavi.

Instalacija se preselila i u virtuelni svet, u vidu interaktivne galerije po kojoj se možete lako kretati pritiskom na dugme miša. Pored manekenki, tu se može videti i profesionalna oprema za snimanje (aparati, reflektori).

Autorka izložbe pohađala je Ontario College of Art u Torontu i The School of Visual Arts u Njujorku; njen opus obuhvata slike, instalacije i dokumentarne filmove.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.