Manekenke kao umetnost

Manekenke često požele da pomere granice svoje profesije, tako da se mnoge od njih bave pevanjem, glumom, ili nekom drugom (umetničkom) aktivnošću, manje ili više uspešno. Međutim, šta se dešava kada umetnici reše da figuru manekena iskoriste u svojim radovima na nestandardan način (dakle, ne kao vešalicu za odeću)? Na ovo pitanje odgovor daje umetnica Dženifer Vulkok Švarc, u čijoj njujorškoj instalaciji pod nazivom Absolutely Fashionable! učestvuje osam virtuelnih manekenki.

Ova, isprva „realna“, a sada virtuelna postavka, na interesantan način ispituje odnos tela manekenke i prostora, pridodajući svemu zanimljiv ironijski aspekt. Fern, Beryl, Kesi, Mariposa, Mercedes, Violet, Pearl i Phyllis „pristigle“ su u njujoršku SOHO2O galeriju sa ciljem da osvoje poneku naslovnu stranu, ali i da otpočnu internacionalne karijere.

Doduše, njihov izgled i nije tako spektakularan: one veoma podsećaju na „lutke“ iz izloga, u kombinaciji sa neobičnim geometrijskim paternima. Ipak, to ih ne sprečava da sanjare o sopstvenom uspehu, ili da putem elektronske pošte komuniciraju sa svojim potencijalnim obožavateljima. Jedna od manekenki, Kesi, tvrdi čak kako će odgovoriti na sva pisma, dodajući kako „nema šanse da se vrati na farmu konja“ sa koje je potekla. Inače, većina „izloženih“ manekenki ne želi da obelodani svoje godine, i smatra da je novac veoma važan aspekt profesije kojom se bavi.

Instalacija se preselila i u virtuelni svet, u vidu interaktivne galerije po kojoj se možete lako kretati pritiskom na dugme miša. Pored manekenki, tu se može videti i profesionalna oprema za snimanje (aparati, reflektori).

Autorka izložbe pohađala je Ontario College of Art u Torontu i The School of Visual Arts u Njujorku; njen opus obuhvata slike, instalacije i dokumentarne filmove.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

Ovaj znak hladan je kao stena

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.