Stoja

Stoja Novaković (Perlez, 4. jun 1972), najpoznatija po umetničkom imenu Stoja, srpska је folk, pop-folk i turbo-folk pevačica. Svoj prvi album, Kako je meni sada, izdala je 1998. godine u izdavačkoj kući Lazarević Produktion. Posle toga je snimala za Grand Production te ubrzo postala jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pevačica na Balkanu. Trenutno snima za BN Music.

Počeci

Stojanka Novaković je rođena kao ćerka Milana i Katice u selu Perlez, u Zrenjaninu u severnoj Srbiji. Odrasla je u Perlezu, gde je živela sve do svoje 25. godine. Smisao za muziku je pokazivala od malih nogu; u školskom horu je pevala prvi glas, a bavila se i folklorom. Osnovnu školu je završila u Perlezu, a srednju u Zrenjaninu.

Njen otac je rođen u Pukišu, selu u opštini Lopare u severoistočnoj Bosni i Hercegovini. Svoj karakterističan i jak alt kao i talenat za pevanje nasledila je upravo od oca. Kako god, otac je nije podržavao u pevanju i nisu govorili godinama jer je ona odlučila da nastavi put svoje karijere. Sa ocem je uspela da se pomiri zahvaljujući svojoj majci.

Karijera

Stoja je počela da amaterski peva 1987. godine, u kafanama i diskotekama. Godine 1997. je počela da snima svoj prvi album, za izdavačku kuću Lazarević Produktion. Njen debitantski studijski album, sa simboličnim imenom Kako je meni sada, izašao je 1998. godine.[9] Prvi album se odmah pokazao kao veoma uspešan. Kasnije iste godine, potpisala je ugovor za Grand Production (čiji je direktor Saša Popović, a vlasnica Lepa Brena) i izdala svoj drugi album — Ćiki, ćiki (1999). Na albumu se našlo mnogo hitova, a najveći uspeh je postigla pesma Ćiki, ćiki.

Dugo vremena Stoja je radila sa svojim dugogodišnjim prijateljem i tekstopiscem Stevanom Simeunovićem, koji je autor gotovo svih njenih pesama od početka karijere. Stoja je 2006. godine izdala EP Osveta sa dve pesme (sa bendom Južni vetar).

Pesma Revolucija sa muzičkim spotom izašla je oktobra 2010. godine. Video je bio kontroverzan jer se Stoja pojavila u kadi punoj ljutih papričica.

Njen deseti studijski album koji nosi naziv Nije da nije izašao je 6. maja 2013. godine, a izdala ga je bosanskohercegovačka kuća BN Music; ovo je prvi put nakon 15 godina rada za Grand Production da je Stoja snimila album sa nekom drugom produkcijom.

Nakon izlaska albuma Nije da nije, Stoja je počela da snima singlove bez albuma: Bela ciganka, Ola ola, Takvog dečka hoću ja, Lila lila i Ti brate imaš sve.

Lični život

Stoja se prvi put udala sa 16 godina, postala je majka sa 17, a udovica već sa 19 kada joj je prvi muž 1991. godine poginuo u automobilskoj nesreći, čime je završen njihov trogodišnji brak. Period nakon njegove smrti bio joj je finansijski veoma težak. Tada je izjavila: „Bila sam jako siromašna. Nisam imala šta da jedem…” Baka je postala prvi put sa 33 godine kada se rodila Milica, prvo dete njenog sina Milana. Milan je dve godine posle (2007) sa svojom suprugom Marinom Novaković dobio drugo dete, sina Filipa.

Od 2007. godine Stoja živi u Beogradu, tačnije u Bežanijskoj kosi u gradskom naselju Zvezdara na Novom Beogradu. Stoja Novaković je postala Jovanović nakon što se 1. novembra 2009. godine udala za arhitektu Igora Jovanovića, posle veze koja je trajala pet godina. Njihova veza nije bila kontinuirana; par je prekidao i ponovo se mirio mnogo puta. U intervjuu iz marta 2014. godine Stoja je otkrila da je jednom pokušala da izvrši samoubistvo zabijajući se autom u zid, i to da bi spasla svoj brak od raspadanja.

4. oktobra 2011. godine Stoja je svoju majku Katicu, koja je imala srčanih problema i dijabetes, pronašla mrtvu u krevetu pitajući se zašto Katica tog jutra nije ustala.

Stoja je preživela automobilsku nesreću 28. maja 2012. godine, kada joj je džip bio teško oštećen od sudara sa šleperom. Izvukla se sa samo manjom povredom čela.

Stoja je izjavila da joj je omiljena pevačica Šemsa Suljaković; često je i pevala njene pesme na svojim koncertima i u televizijskim gostovanjima, a čak je bila i intervjuisana zajedno sa Šemsom (juna 2012. godine).

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.