Što učiniti kada beba prestane sa dojenjem

Dojenje je jako bitno koliko za dijete tako i za majku. Osim što dijete dobiva sve potrebne sastojke to je ujedno i način duboke povezanosti sa majkom. Preko dojenja majka i dijete stvaraju jednu vezu koju je jako teško objasniti.

Činjenica je da se radi o neraskidivoj sponi koju treba njegovati. Međutim i kod dojenja može doći do određenih promjena po nekima možda prerano, a tu najviše mislimo na djetetovo odbijanje majčinog mlijeka.

Problem se javlja kada majka isplanira kako će što duže dojiti svoje dijete, što i ne čudi obzirom da preko mlijeka dijete dobiva sve potrebne sastojke, a time se jača imunološki sustav prijeko potreban kako bi svoje dijete obranili od svih mogućih bolesti.

Dakle vaše je dijete i prije nego što ste mislili prestalo sisati. Počnete se pitati u čemu je problem. Jeste li vi kao majka u nečemu pogriješili? Velik je broj razloga, a obično leže u promjeni načina prehrane. Odnosno ako je majka povremeno pored svoje dojke znala dati i bočicu.

Isto tako ako ste djetetu nudili dudu varalicu, može rezultirati djetetovim odbijanjem majčinog mlijeka. Ne smijemo izostaviti ni činjenicu da se to odbijanje polako događa u periodu kada dijete počne zanimati i druga hrana, pa mlijeko više i nije tako primarno.

Odbijanje obično nastaje oko šestog mjeseca, a razlog može biti i zaokupljenost drugim stvarima. Pokušajte dok dojite svoje dijete biti na nekom mirnijem mjestu, gdje se vaš junior ili juniorka neće stići baviti nečim drugim nego hranjenjem.

Znamo da je teško kada dođe do odbijanja, no kako se to uglavnom događa između 6 i 9 mjeseca života, nije potrebno paničariti. Dijete je već do tada dobilo velik broj potrebnih sastojaka, a i ojačalo je imunitet.

Problem je što se vi kao majka osjećate zapostavljeno i napušteno. Pokušajte odagnati taj osjećaj i okrenuti se prema pozitivnijoj strani. Gledajte to na način da se vaše dijete razvija i da polako sve više postaje svjesno vanjskog svijeta i onog što okolina donosi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Sočna grčka pita od gotovih kora

Pročitaj →

Zašto moja beba povraća?

Pročitaj →

Nema mu premca: NAJZAVODLJIVIJI ljubavnik u horoskopu

Pročitaj →

ONE VOLE PILETINU: Žene rođene u ova TRI HOROSKOPSKA ZNAKA jure MLAĐE MUŠKARCE!

Pročitaj →

“DOBRO, AJ’ SAD DA PEREMO ČARŠAFE”: Otkrijte šta koji horoskopski znak misli POSLE SEKSA!

Pročitaj →

DETALJI O SVAKOM ZNAKU: Evo šta ljudi ZAISTA misle o vama, a neće da vam kažu u lice

Pročitaj →

OVAKO MUVAJU HOROSKOPSKI ZNACI: Strelčevi govore u šiframa a Škorpije…

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 28. SEPTEMBAR 2020

Pročitaj →

Šta je menstrualni ciklus?

Pročitaj →

Put od Sirije do Evrope prešla u invalidskim kolicima

Pročitaj →

Liječite gastritis prirodnim putem

Pročitaj →

Barberi revijom u šumi predstavio svoju novu kolekciju

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.