Stepenasta kućica na kojoj raste bašta

Namenjena mladoj porodici iz Nemačke, ova nesvakidašnja kućica sastavljena je od dve stepenaste strukture koje se uvijaju jedna oko druge i formiraju krovnu terasu sa raskošnom baštom za cveće i povrće.

Dizajn kuće, za koji je zaslužan arhitektonski studio Penda, inspirisan je simbolima jin i jang – kineskoj filozofiji po kojoj se suprotne sile spajaju kako bi kreirale izbalansiranu i snažniju celinu.

Kuća je, stoga, podeljena na dva dela koja se uvijaju i određuju ne samo izgled krova, već i prostorija u kući.

Jin jang“ kuća je osmišljena tako da bude samodovoljna i funkcioniše „van mreže“. Vlasnici su želeli da najveći deo hrane proizvode sami, u svom domu i zato su arhitekte pretvorile krov u stepenastu strukturu sa uzidanim saksijama u kojima će biti uzgajano povrće, začinsko bilje i voće.

Za razliku od tradicionalnog krova, stepenasta bašta na „Jin jang“ kući se spušta ka svom centru, podsećajući na dolinu okruženu planinskim padinama sa obe strane. Stanari mogu da pristupe bašti direktno iz dvorišta ili sa sprata kuće.

Kišnica koja se sliva niz krov prikupljaće se u rezervoar i koristiti za navodnjavanje bašte. Kako se smenjuju godišnja doba tako će se i biljke menjati, i na taj način uticati na celokupan izgled kuće.

Njena unutrašnjost od 75 kvadrata je svetla i prozračna zahvaljujući velikim prozorima od poda do plafona. Eksterijer, kao i veliki deo unutrašnjosti, obložen je drvenim panelima kako bi kuća što više bila u skladu sa okolnom prirodom i baštom.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.