Šta donosi iOS 15?

Apple će održati svoju godišnju konferenciju programera, nazvanu WWDC, sljedeće nedjelje. Događaj koji traje nedelju dana, omogućava nezavisnim programerima da saznaju mnoge stvari o najnovijim funkcijama prije njihovog izlaska, tako da mogu da ažuriraju sve aplikacije ili dodatke.

Apple pokreće WWDC sa uvodnom prezentacijom gdje otkriva neke od najuzbudljivijih novih dodataka za iOS, iPadOS, macOS, watchOS i još mnogo toga.

Apple će takođe iskoristiti prezentaciju za predstavljanje novog hardvera, a neki „tipsteri“ su ukazivali na moguću najavu MacBook Pro-a tokom glavne prezentacije u ponedjeljak 7. juna 2021. godine. Ali ako vas novi uređaji ne zanimaju, zagarantovano je da ćemo prvi put pogledati iOS 15 – operativni sistem koji će pokretati stotine miliona iPhone-a kasnije ove godine.

Prošle godine, iOS 14 je prvi put na početni ekran donio vidljive vidžete.

Ove godine je najavljen novi izgled aplikacije Muzika i Podcast, kao i drugačija podrška za video pozive slika u slici, tako da možete da obavljate više zadataka dok razgovarate.

Kalifornijska kompanija bila je prilično dobra u čuvanju bilo kakvih glasina o svom sljedećem ažuriranju iPhonea prije WWDC 2021, koje će biti emitovano onlajn zbog tekuće globalne krize javnog zdravlja.

Međutim, pouzdani izvori pružili su nam nekoliko sitnica o tome šta možemo očekivati od sljedeće verzije iOS-a.

Ekran
Prema novinaru Bloomberga Marku Gurmanu, koji je do sada sve pogodio kada je riječ o otkrivanju detalja o Apple-ovim hardverskim i softverskim planovima, iOS 15 će na zaključani ekran unijeti novi sloj boje.

Iako je iOS 14 u potpunosti promijenio izgled početnog ekrana, zaključani ekran – koji vlasnici iPhonea vide svaki put kada „probude“ ekran – ostao je nepromijenjen.

Kontrolni centar
Na drugim mjestima se govori o promjeni Kontrolnog centra – menija prečica do kojih se lako može doći do nekih od najčešćih podešavanja na vašem iPhone-u. Ovome se pristupa prevlačenjem iz gornjeg desnog ugla ekrana na iPhone-u sa Face ID-jem ili prevlačenjem odozdo ako koristite stariji model.

Prema pouzdanim informacijama, Apple će izgleda pozajmiti neke inovacije uvedene prošle godine sa macOS Big Sur-om, koji je stigao sa verzijom Control Center-a – prvom za desktop operativni sistem, na iPhone.

Za iOS 15 planira se kompaktnija estetika, kao i mogućnost prevlačenja i otpuštanja kontrola prema vašim potrebama – upravo onako kako to mogu učiniti vlasnici Mac računara.

Nutricionista
Apple-ova ugrađena aplikacija Health već je prilično sveobuhvatna, sa mogućnošću povezivanja sa širokim spektrom uređaja za fitnes i zdravlje radi skladištenja podataka o vašem pulsu, težini, BMI, obrascima spavanja, mesečnom ciklusu i još mnogo toga. Međutim, jedno područje u kojem zaostaje za konkurentima poput MiFitnessPal-a je sposobnost praćenja unosa hrane i kalorija.

Mark Gurman tvrdi da će se sve to promijeniti sa iOS-om 15. Apple će navodno dodati mogućnost evidentiranja obroka i kalorija u aplikaciji Health – kako biste mogli da provjerite nutritivne detalje i unos kalorija, kao i dnevne treninge, sagorjele kalorije i još mnogo toga. Nije poznato da li će korisnici moći ručno da unose sve informacije ili će Apple pružiti bazu podataka o hrani i ponuditi skeniranje barkodova, poput nekih konkurentskih usluga koje su već dostupne na iOS-u.

iMessage
Na kraju, rečeno nam je da očekujemo da će iMessage – funkcija razmjene poruka sa plavim oblačićima koja se nalazi na svim Apple uređajima – privući pažnju i Apple inženjera. Iako nema riječi o tome šta tačno možemo očekivati, Apple će želeti da platforma za razmenu poruka ide u korak sa nekim od najbližih konkurenata, uključujući WhattsApp, Messenger, Telegram i Signal.

Da li to može da znači da ćemo vidjeti animirane naljepnice i mogućnost kupovine predmeta od prodavaca u aplikaciji Messages? Moraćemo da sačekamo i vidimo. Apple obično pokreće svoju novu verziju iOS-a u septembru, pa bismo očekivali da se kalifornijska kompanija ove godine pridržava tog vremenskog perioda.

Ako zaista ne možete da sačekate do tada, obično postoji javni beta program otvoren za svakoga od sljedećeg mjeseca.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.