Sena je ljekovita biljka za čišćenje organizma, prirodni lijek za lijena crijeva zatvor

Sena je žbunasta biljka sa parno perastim lišćem. Lišće je žuto zelene boje i nalazi se na kratkoj peteljci. Sena je biljka koja ne raste na našim područjima, nego se nalazi na područjima Afrike i Azije. Lišće je ljekoviti dio biljke. Zrelo, osušeno i isjeckano lišće od sene upotrebljava se kao jako i oprobano sredstvo za čišćenje, kao blag laksans.

Sadrži glikozide, senozide A i B, flavonoid, sluz, tenin, smole i antrahinonske derivate.

Upotreba: aktivni sastojci lista sene djeluju na Aurbachov kompleks, nervne završetke u zidu debelog crijeva, pojačavaju peristaltiku i djeluju laksantno. Čaj od sene pomaže prirodnom varenju, sprječava lijenost crijeva i zatvor. Senino lišće se ne smije upotrebljavati za vrijeme trudnoće, zapaljenja mokraćne bešike ili zapaljenja materice. Inače je upotreba seninog lišća vrlo česta. Sličnog, ali blažeg dejstva su mahune od istih vrsta.

Prirodni lijek za lijena crijeva i zatvor
Sastojci:
50 dkg suhih šljiva bez koštica
50 dkg suhih smokvi
50 dkg livadnog meda
5 dkg dobro usitnjenog lista sene
Priprema:
Suhe smokve izmeljite dvaput tako da budu dobro usitnjene, suhe šljive je dosta mljeti jednom. Najbolje ih je mljeti u dobrom blenderu, a ako ga nemate u običnoj mašini za meso. List sene možete kupiti u ljekarnama, kao čaj. Sve sastojke dobro promješajte i stavite u staklenu posudu koju možete poklopit i čuvajte u hladnjaku.

Navečer pojedite jednu žlicu ovog super ukusnog domaćeg pripravka. Koristite prema potrebi, nabolje uzastopce nekoliko dana. Sve ovisi od organizma.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.