Šaka badema dnevno za borbu protiv holesterola

Bademi su veoma korisni u borbi protiv holesterola – zaključak je istraživanja koje je obavio Državni univerzitet u Pensilvaniji.

Redovnom konzumacijom šake badema dnevno raste nivo “dobrog holesterola”, a time se i poboljšava kardiovaskularno zdravlje i to za 19 posto.

Prema studiji objavljenoj prošlog u časopisu Journal of Nutritio, bademi ne samo da utiču na porast HDL-a ili dobrog holesterola, već i poboljšavaju proces prolaska lošeg holesterola (LDL) u jetru.

U periodu od šest sedmica istraživači iz Pensilvanije pratili su dvije grupe pacijenata sa visokim nivoom lošeg holesterola. Prva grupa je konzumirala 43 grama badema dnevno, što je ekvivalent velikoj šaci tih orašastih plodova, dok su pripadnici druge grupe dobili mafin s bananom.

Na kraju su im izmjerili nivo i funkcionisanje HDL holesterola i uporedili rezultate sa nalazima krvi na početku istraživanja.

“HDL je vrlo mali kada se pusti u cirkulaciju. To je kao vrećica koja polako postaje sve veća i sfernog oblika jer se hrani holesterolom iz ćelija i tkiva prije nego što se deponuje u jetru”, objasnio je dr Kris Etherton, jedan od autora studije dodajući: “Na ovom putovanju čestice HDL-a rastu sve dok ne sazru.”

U studiji je naglašeno povećanje zrelih HDL čestica za 19 posto kod članova grupe koja je uzimala bademe. Istovremeno, učesnici sa normalnom tjelesnom težinom bili su u stanju da za 6,4 posto bolje transportuju višak holesterola u jetru.

Bogati magnezijumom i kalijumom bademi su zdravi i zasitni zbog vlakana i proteina. Deset badema ima oko 100 kalorija.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.