Razvoj bebe u prvom mesecu

Šta sve možete da očekujete od novorođenčeta? Saznajte koliko je jednomesečnoj bebi potrebno sna, a koliko obroka…

Mala sam, ali nisam bespomoćna!

Bebin razvoj
● Iako deluje bespomoćno, novorođenče ima oko 70 instinktivnih refleksa, koji mu pomažu da se snađe u spoljašnjem svetu. Mnogi se gube odmah po rođenju, dok određeni refleksi ostaju i do druge godine.

Beba u prvom mesecu može da zadrži nepokretan predmet u vidnom polju i da usredsredi pogled na njega.
Refleksi
Neki osnovni refleksi, koje možete i sami da prepoznate, jesu:
– Sisanje: pređite prstom po bebinim usnama – ona će odmah da ih napući i instinktivno će početi da pravi pokrete kao da sisa.
– Hvatanje: stavite prst u bebinu ručicu – ona će da ga čvrsto uhvati.
– Automatski hod: ako pridržavate bebu uspravno i dopustite joj da nožicama malo dotakne podlogu, ona će početi da stavlja nogu ispred noge – kao da hoda.Ako joj ispred očiju polako pomerate zvečku živih boja, ona će početi da je sledi pogledom. Beba najbolje fiksira pogled na razdaljini od 25-30 centimetara, što je upravo udaljenost na kojoj vidi lice svoje mame dok sisa.

● U ovom uzrastu, beba na glasan zvuk reaguje trzanjem tela i širenjem prstića. Potrebno je vreme da se navikne na glasove roditelja, kao i na ostale zvuke u okruženju.

● Ako je na kratko postavite na stomak, beba će pokušati da podigne glavu, što je dobra vežba za vratne mišiće.

● S vremena na vreme, obratite pažnju na sadržaj pelene. U prvoj nedelji života, beba mokri do deset puta dnevno, a zatim tri puta po svakom podoju.

Dnevni raspored
U prvom mesecu, beba u proseku treba da ima šest podoja dnevno (ako zahteva više, podoji mogu da budu i češći). Nakon podoja, beba u prvoj nedelji može da ostane budna oko 15 minuta, a na kraju prvog meseca oko sat vremena.

Ukoliko je napolju toplo, izvedite bebu u šetnju već nedelju dana po izlasku iz porodilišta, a ako je hladno – sačekajte bar dve nedelje. Prva šetnja ne bi trebalo da traje duže od deset minuta – leti, i svega tri do pet minuta – zimi, i to samo ako je temperatura oko nule, nikako niža. Izlazak napolje odložite ako duva jak vetar, ako je velika vlaga u vazduhu, ili, pak, ako pada kiša.

Nega bebe
Temperatura sobe u kojoj boravi tek rođena beba treba da bude od 20 do 22 stepena, a za vreme kupanja 26 do 28 stepeni. Da bi vam bilo lakše da proverite temperaturu, okačite termometar iznad bebinog kreveca.

Po novim preporukama koje su objavljene u Vodiču za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta, beba se, u prvih 14 dana po rođenju kupa na svaka četiri dana, isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom.

Saveti za roditelje
Bez obzira što beba veći deo dana prespava, kratka razdoblja u kojima je budna možete da iskoristite za stvaranje čvrste emotivne veze, kao i za razne igre kojima ćete podsticati njen razvoj.

Uskoro će beba početi da prepoznaje i vaš lik, zato se potrudite da uvek budete u blizini. Ukoliko morate nešto da završite u drugoj prostoriji, tepajte bebi i pričajte joj. Ako počne da plače, uzmite je nežno i utešite, jer su odavno napuštena shvatanja da ćete na taj način da je razmazite.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 21. JANUAR 2021

Pročitaj →

Kako voljeti SLOMLJENU ženu

Pročitaj →

Ne fali tebi tvoj bivši, tebi fali ljubavi

Pročitaj →

10 znakova da vam smeta gluten

Pročitaj →

Ležerni komadi odeće koji će vam zimu učiniti toplijom

Pročitaj →

Iva progovorila o prevari i raskidu!

Pročitaj →

Mina Kostić jedva sastavlja kraj s krajem

Pročitaj →

Dragana Mirković slavila rođendan

Pročitaj →

Neda Ukraden ulaže velike napore BIZNIS U KRIZI

Pročitaj →

Izvedite decu napolje i kada je hladno i kada je sneg

Pročitaj →

Upotreba Aloe Vere za negu kose

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi za devojke sa stilom

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.