Razlozi zašto beba nemirno spava – i što možete napraviti

Mnogo razloga može biti iza pitanja zašto beba nemirno spava, a evo što možete napraviti

Izraz „spava kao beba“ podrazumijeva duboki, miran san. Ali za mnoge bebe ništa ne može biti dalje od istine. Nemirno spavanje kod beba može biti uzrokovano raznim čimbenicima.

Za neke bebe određena količina nemira tijekom spavanja je normalna, pogotovo ako su vrlo mali. Starije bebe možda „pate“ zbog uvjeta iz okoline koji uzrokuju nemir.

Dojenčad prolazi kroz cijeli ciklus spavanja u manje od sat vremena, što čini njihov san laganim. Kako djeca rastu, njihovi ciklusi spavanja se produljuju. To im pomaže da bolje spavaju. Do trenutka kad je dijete staro oko pet mjeseci, obično može spavati barem pet sati bez buđenja.

Uzroci zašto beba nemirno spava
Novorođenčad prirodno nesmirno spava. Pored toga, njihovi obrasci spavanja oblikovani su svojim prehrambenim navikama. Novorođenčad mora jesti svaka dva do tri sata, što znači da se često budi. Do trenutka kada ste nahranili bebu i promijenili pelenu, ona može samo spavati sat vremena prije nego što ponovno započne „ciklus“. Drugi uzroci nemirnih spavanja, osim osobnosti i gladi, uključuju pretoplu iuli prehladnu sobu i previše stimulansa u dječjoj sobi.

Prevencija i rješenje

Prvo, stvorite mirno, tiho okruženje za spavanje. Šumovi u blizini mogu izazvati nemirni san. Uspostavite rutinu kako bi vaša beba prepoznala kada je priprema i vrijeme za spavanje. Ako neka stvar, poput igračke ili dude, smiruje bebu, stavite je u krevetić. Može pomoći da bebi da se sama smiri kada postane nemirana. Međutim, nikad ne stavljajte deku ili velike plišane predmete ili jastuke u krevetić s djetetom, budući da mogu predstavljati prijetnju od gušenja.

Nemirno spavanje može biti dobra stvar za bebu. Ukratko, ako sama uspije pronaći način da se smiri, ne oslanjajući se na vas da to učinite za nju, to je dobra stvar. Ovo je zdrava navika spavanja za bebu.

U vrlo malo slučajeva može postojati medicinski razlog zašto beba nemirno spava. Neke bebe imaju probleme s probavom ili druge zdravstvene probleme koji im otežu da dobar noćni odmor. Ako imate razloga za zabrinutost ili ste jednostavno zabrinuti zbog navike spavanja beba, dogovorite sastanak s pedijatrom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NEDELJNI HOROSKOP: 29. januar – 4. februar 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 29. JANUAR 2021

Pročitaj →

Žena je u ovoj situaciji neodoljiva

Pročitaj →

Francuskinja NIKAD neće uraditi ove stvari nakon 30. godine, to joj ispod časti

Pročitaj →

Skriveni simptomi raka pluća

Pročitaj →

Šik i neodoljive teksas haljine sa prednjim rajfešlusom

Pročitaj →

Ana Korać i David Dragojević raskinuli

Pročitaj →

Tanja Savić sprema se na sud u Australiju i vjeruje u pravdu

Pročitaj →

Nikad roditelji nisu više brinuli o deci, a deca nikad nisu bila zapuštenija

Pročitaj →

Napravite sami botoks masku i rešite se tragova umora

Pročitaj →

Apsolutni hit torba na svetu

Pročitaj →

Zova spira bolesti

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.