PRIČA O PJESMI ŠEMSE SULJAKOVIĆ

Nekako hiperprodukcija je najkarakterističnija za sve članove „Južnog vetra“. Od tog pravila ne odstupa ni Šemsa Suljaković, možda i najvoljeniji član slavnog sastava. Ona iza sebe ima nevjerovatan broj od 22 albuma. U tolikom broju albuma nesaglediv je broj hitova koji su obilježili njenu karijeru i izgradili joj status jedne od najvoljenijih ličnosti na estradi. „Volele se oči crne i zelene,“ „Putuj, putuj, ljubavi,“ „Ljubav je od mržnje jača“, „Mi se volimo“ su samo neke od njih, a u red takvih spada i „Zašto si se napio“.

Pjesma je objavljena na albumu “7000 suza” iz 1991. godine. Autor stihova je Miodrag Radimirović, dok je za muziku, kako to obično biva kad je “Južni vetar” u pitanju bio zadužen Miodrag Ilić, poznatiji kao Mile Bas.

Svi tipični elementi iz opusa „Južnog vetra“ se mogu prepoznati i u ovoj pjesmi. Razdraganost pjesme, veseli ritam sintisajzera i unikatna boja Šemsinog glasa ugradili su ovu pjesmu u red vječnih hitova. Jednostavno rečeno, pjesma je manifest jedne tragične ljubavi.

Lirski subjekt je snažna, karakterna žena koja je odlučna u svojoj namjeri da izađe iz disfunkcionalne veze. Njen, sada već bivši dragi, tu činjenicu ne može da podnese, te se tipično balkanski napio, pa onako pijan a vjerujući da je pritom i šarmantan došao do nje i pokušao da izmoli pomirenje. Ona, nepokolebljiva u svojoj odluci ne pristaje da se vrati na staro, pa ga nemilosrdno kori neprestanim pitanjem – zašto si se napio.

U turbofolku je prečest primjer da su žene te koje su labilnog karakterna i bez trunke dostojanstva. Prevari me, samo me ne ostavljaj – pjevala je Slavica Ćukteraš. Nešto slično imamo i u pjesmi Ane Bekute – prevari me, bol mi stvaraj, al’ me nikad ne ostavljaj. Sličnih primjera je moguće naći koliko vam srce želi. Šemsa Suljaković u svojoj pjesmi pjeva – tugom si me ubio, a sad bi me ljubio, neću, neću, nisam ja tvoja robinja, što priznaćete predstavlja prijatno iznenađenje i pozitivan primjer kako treba razmišljati i kako se ponašati.

Naizgled banalana pjesma, koja je, kao i ostale pjesme ovog žanra i vremena, svrstavana u šund, pokazuje umjetničku težinu i kompleksnost, te priblžava razloge zbog kojih je u srcima publike toliko dugo. Malo je potrebno da pjesma bude voljena i slušana kroz generacije. Iskrene ispovijesti, originalnosti, u ovom slučaju veličanja stamenog karaktera, pa možete očekivati nebrojena slavlja koja će kroz decenije biti upriličena uz takvu pjesmu. Priznaćete, to ne može biti toliko ni plitko, ni beznačajno…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.