PREMINUO SUPRUG DARE ČALENIĆ IZ ŽIKINE DINASTIJE, reditelj i profesor Vladimir Petrić

Vladimir Petrić, reditelj i profesor Harvardovog Univerziteta, osnivač Harvardovog filmskog arhiva i pionir Televizije Beograd, preminuo je u 91. godini u Beogradu.

Sahrana će biti obavljena u Beogradu u najužem krugu rodbine, po želji gospodina Petrića.

Vladimir Petrić je bio suprug Dare Čalenić, glumice najpoznatije po ulozi supruge Žike Pavlovića, Dare, u „Ludim godinama“.

Značajnu energiju uložio je i u očuvanje nasleđa Slavka Vorkapića, čije su postavke o kinesteziji bile početna inspiracija za Petrićevu filmsku teoriju. Kao neumorni zagovornik autentičnog filmskog izraza, poslednjih nekoliko godina Vorkapiću u čast dodeljuje nagradu jedinstvenog koncepta – za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu na Festivalu autorskog filma.

Kao aktivan borac za zaštitu filmskog nasleđa, Petrić je donirao opremanje čitave jedne sale u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, povodom smrti našeg znamenitog reditelja, fimskog kritičara i teoretičara Vladimira Vlade Petrića, uputio je telegram saučešća sledeće sadržine:

– U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće članovima porodice i poštovaocima dela Vladimira Vlade Petrića.

Na pozorišnoj i filmskoj sceni ostaće upamćen kao harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma i profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom inspirativnom energijom. Verovao je da je mašta, uobrazilja čoveka pokretačka snaga koja je u osnovi stvaralačkog čina, nekad u stanju da premaši samog autora. Od svoje bogate mašte stvarao je dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti. Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma, i borio se da film postane, i ostane, istinski organon života.

U Americi je osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda kroz koji je radio na promociji filmske umetnosti i podsticanju multidisciplinarnog pristupa njegovom izučavanju.

Petrićev odlazak predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak za srpski film i srpsku kulturu uopšte – saopštio je Vukosavljević.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.