Pomozite vašoj bebi da spava cijelu noć

Preumorni ste više od nespavanja po cijelu noć uz vašu bebu. Pokušajte sa ovim jednostavnim savjetima, koji će pomoći da vaša beba spava tokom noći.

Ako vam nedostaje dobrog noćnog sna otkad ste dobili bebu, niste jedini. Besane noći su nešto kroz šta većina novopečenih roditelja mora da prođe. Ali, ne očajavajte. Možete pomoći bebi da prespava cijelu noć.

Uspostavite ritam

Novorođenčad spavaju 16 sati i više na dan, ali često to bude samo po sat ili dva u komadu. Iako će u početku vjerovatno biti sve neredovno, vremenom će se, kako se bebin nervni sistem bude razvijao, razvijati i osjećaj za redovno spavanje i beba će između obroka spavati duže.

U uzrastu od oko 3 mjeseca, većina beba spava najmanje pet sati u komadu u toku noći. Sa 6 mjeseci, noćno spavanje je moguće da će se produžiti od 9 do 12 sati.

Podsticanje navika dobrog spavanja

U prvih nekoliko mjeseci, noćno hranjenje, podjednako ometa san i bebe i roditeelja. Ali, nikad nije kasno da vaša beba postane dobra mala spavalica. Razmislite o ovim savjetima:

Podsticanje aktivnosti tokom dana.
Kada je vaša beba budna, trudite se da bude aktivna, tako što ćete pričati s njom, pjevati i igrati se. Okružite bebu svijetlom i uobičajenim zvukovima iz kuće. Stimulišite i aktivirajte bebu tokom dana, jer će to da joj pomogne da ljepše i mirnije spava noću.

Pratite dremke vaše bebe.
Redovne drmke su vrlo važne, ali duga spavanja u komadu, nekoliko puta tokom dana,mogu uveče i tokom noći da drže vašu bebu budnom.

Pratite ustaljenu rutinu spavanja.
Uvedite prije spavanja omiljene, opuštajuće stvari kao što su kupanje, maženje, pjevanje ili čitanje. Uskoro će beba te stvari početi povezivati sa spavanjem. Ako joj pjevate prije spavanje, pjevajte uvijek istu pjesmicu kada je stavite u krevetac.

Spustite bebu u krevetac pospanu, ali budnu.
Ovo će vašoj bebi pomoći da isključivo krevetac povezuje sa uspavljivanjem, a ne mamine ili tatine ruke. Bebu spustite na leđa, a krevetac očistite od ćebadi i drugih mekanih predmeta.

Dajte vašoj bebi vremena da se smiri.
Beba može da bude jako glasna i da plače prije nego što nađe odgovarajući položaj i zaspi. Ako plač ne prestaje, pričajte joj umirujućim glasom i mazite je po leđima. Možda je samo vaše prisustvo potrebno bebi da se smiri i zaspi.

Razmislite i o cucli.
Ako vašu bebu ne može ništa da smiri, cucla može učiniti čuda. Ustvari, koristeći cuclu tokom spavanja, smanjuje se rizik od ‘’Sindroma iznenadne smrti novorođenčeta’’ (SIDS). Cucla ima i nedostataka. Osim što se pedijatri iz nekog razloga ne slažu sa korištenjem cucle, ona vas može suočiti sa čestim noćnim buđenjem bebe, kad god joj cucla ispadne iz usta.

Očekujte česta noćna uzburkavanja.
Bebe se dosta vrte, migolje i trzaju u snu. A isto tako znaju i te kako biti bučne. Ponekad su nervoza i plač je jednostavno znak da treba malo da umirite bebu. Osim ako sumnjate da je vaša beba gladna ili joj je neudobno, sačekajte par minuta da vidite šta će se dogoditi i da li će se umiriti sama od sebe.

Neka se noću sve dešava tiho.
Kad je vrijeme podoja u toku noći, držite prigušena svjetla, pričajte mekim glasom i pravite nježne, lagane pokrete. Ovo će bebi reći da je vrijeme za spavanje, a ne za igru, što generalno može biti problem kod noćnih buđenja i onda ostadoste budni do zore i vi i beba.

Ne dijelite krevet sa bebom.
Bebi nije mjesto u vašem krevetu, osim kada se mazite s njom. Ona treba da spava u svom krevetiću. Spavanje s vama, svakako će otežati prelazak bebe u krevetac. A ono što je još važnije, spavanje djeteta u krevetu sa roditeljima povećava rizik od ‘’Sindroma iznenadne smrti novorođenčeta’’ ili SIDS-a.

Imajte u vidu…

Neke bebe spavaju po cijelu noć, budeći se samo kad je vrijeme podoja i bez problema nastave sa spavanjem. Druge imaju problem da se poslije buđenja ponovo uspavaju. Dajte sebi vremena da shvatite raspored vaše bebe i način komunikacije s njom.

Ako ste iz nekog razloga zabrinuti zbog navika spavanja vaše bebe, konsultujte pedijatra za prijedloge. I zapamtite, spavanje ili ne spavanje bebe cijelu noć nije mjerilo vaših roditeljskoh sposobnosti. To je jednostavno nešto na čemu mora da se radi, a rezultat će biti dobar i miran san i za vas i za bebu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.