Plavi orkestar

Plavi orkestar je jugoslovenska muzička grupa nastala u Sarajevu 1983. godine, a prvu i legendarnu postavu činili su pevač Saša Lošić, gitarista Mladen Pavičić, basista Samir Ćeremida Ćera i bubnjar Admir Ćeremida Ćera. Njihov prvi album Soldatski bal prodat je u tiražu preko 1.200.000 primeraka i to ga čini najprodavanijim albumom u SFRJ.

Plavi orkestar je osnovan 1983. godine. Osnovao je srednjoškolac Saša Lošić. Prvi naziv grupe je „Ševin orkestar“. Osnovana je 1981. godine. Činili su grupu Srđan Krošnjar – gitara, Goran Đamonja – bas, Admir Ćeramida – bubnjevi i Saša Lošić – gitara i vokal.

Godine 1981. se prijavljuju na audiciju za mlade bendove „Cedius“. Na audiciju upoznaju Mladen Pavičića koji je bio u grupi „Super 98″. Pavičić 1983. ulazi u grupu Plavi orkestar. Posle se pridružuje Samir Ćeramida – Ćera, koji je svirao u grupi Zabranjeno pušenje.

Svoj prvi album “Soladski bal” su izdali 1985. godine. Album je dobio hitove Suada, Bolje biti pijan nego star, Medena curice, Šta će nama soferima kuća, Odlazi nam raja, Parajlija i Good Bye Teens. Album prodat je u tiražu preko 1.200.000 primeraka

Godine 1986. izdaju drugi album “Smrt fašizmu”. Hitovi su bili Zelene su bile oči te, Sava tiho teče, Fa, fa Fašista, nemoj biti ti, Nisam je probudio, Kad si sam druže moj i Puteru, puteru.

Treći album “Sunce na prozoru” izdaju 1989. godine. Na albumu se izdvajaju hitovi Kaja, Lovac i košuta, Ti si moja sudbina i Proljeće.

Četvrti album “Simpatija” su izdali 1991. godine. Bio je poslednji album u bivšoj SFRJ pre raspada. Album je dobio hit Ljubi se istok i zapad (obrada pesme „California Dreamin“ od grupe Mamas end papas) koji je i danas popularan.

Godine 1992. počinje rat u Bosni i Hercegovini koji uzrokuje pauzu. Saša se preseljava u Sloveniju, a Mladen u Kanadu.

Grupa se ponovo okuplja 1997. godine, a Mladena Pavičića je zamenio Saša Zalepugin.

Godine 1998. izdaju album „Longplay“. Album je imao hit singl Ako su to samo bile laži.

Album „Beskonačno“ (ili naziv Infinity) su izdali 1999. godine.

Posle turneje kojom su promovisali album „Beskonačno“ 2000. godine, grupa se ponovo rastaje.

2009. godine Saša Lošić ponovo okuplja Plavce i objavljuju singl „Amerika“ kojom najavljuju novi album.

2011. godine izlazi i drugi singl „Revolucija“ u kome se kao gost pojavljuje „Dubioza kolektiv“.

Krajem 2012. godine konačno izlazi povratnički album „Sedam“. Grupa je i danas aktivna.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.