Planinska kuća koja obara s nogu

Arhitekt Olivier Ge pristupio je dizajnu planinske kuće u Courchevelu u francuskim Alpama na duhovit način, uobičajene alpske motive, zamijenio je neobičnim predmetima moderne umjetnosti

U Courchevelu ima mnogo znamenitih mjesta, no, mi vas vodimo u susjedno “selo” Makanda s tri kuće imena: Issimiut, Illulisat i Sisimiut. Neobični nazivi kuća zapravo označavaju lokalitete na Grenlandu, a upućivanje na Snježni otok nije slučajno: bračni par Mark i Candace, vlasnici farme iz današnje priče, već godinama organiziraju izlete u arktičke zemlje.

Planinsku kuću Sisimiut, kao i ostale kuće, projektirao je prijatelj arhitekta Olivier Ge. Kuća je namijenjena iznajmljivanju, ali je za razliku od ostalih kuća uređena originalno s fantastičnim detaljima.

Tako se iznad kamina pojavio “trofejni” medvjed, odnosno njegovo krzno, koje je, inače, pravi umjetnički rad s potpisom umjetnika Ghislaina Bertolona. Vlasnici su željeli interijer drugačiji od tradicionalnog tipa brvnare, koji će biti pun iznenađenja, u čemu su definitivno i uspjeli.

U kući se ističu dvije vrste drva: svijetlo i crno, spaljeno. Riječ je o interpretaciji filozofije yina i yanga. Što god bilo, pun je pogodak. Posebno u kombinaciji s kontrastnom crvenom bojom okvira prozora i portala vrata.

U isto vrijeme, funkcionalnost zbog dizajna nije trpjela. U pet odvojenih spavaćih soba može se smjestiti od dvije do četrnaest osoba. Svaka soba, usput rečeno, uređena je tematski s pripadajućom kupaonicom: jedna je inspirirana iglu kućama, druga zimskim šumama, treća skijalištem, četvrta asocira na moderne planinske krajolike s brzim liftovima, i konačno peta, jedina soba uređena u stilu tipične alpske planinske kuće.

Kuća također ima prostrani dnevni boravak, pa čak i mali bazen. Par i njihov prijatelj, arhitekta, nastojali su stvoriti izniman interijer svijetlim ukrasima na podu, zakrivljenim zidovima i šarenim namještajem i dekoracijama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.