Patlidžan, ljubičasta niskokalorična rapsodija zdravlja

Patlidžani spadaju u niskokalorično povrće veoma bogato biljnim vlaknima. Postoje različite sorte ovog povrća te razlikujemo patlidžane jajastog, cilindričnog, kruškastog oblika, male i velike. Boja korice takođe varira od raznih varijanti ljubičaste boje sa sjajem i bez njega, pa sve do bijele boje.
Berba patlidžana počinje u junu i traje do novembra. Iako su patlidžani veoma zdravi, mnogi ih izbegavaju zbog gorčine, ali treba znati da su današnje sorte patlidžana mnogo manje ili nisu uopšte gorke. Takođe, postoje i načini da se patlidžanima otkloni gorčina – isijeku se na kriške, posole i ostave oko 20 minuta da gorki sok iscuri.

Patlidžani su zbog visokog sadržaja vlakana, a male količine ugljenih hidrata idealna hrana za osobe oboljele od dijabetesa. Održavaju nivo insulina u krvi stabilnim, tako da nema skokova šećera, što je naročito štetno za osobe koje su već oboljele od dijabetesa.

Bogatstvo biljnim vlaknima i održavanje šećera u krvi stabilnim ih svrstava u namirnice koje treba da jedu oni koji žele da smršaju. Pošto nema pikova šećera u krvi – nema ni napada gladi.

Patlidžani su bogati vitaminima B grupe i dobar izvor kalijuma, a sadrže i magnezijum, gvožđe, mangan i bakar. Patlidžani snižavaju i nivo holesterola u krvi i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, ali i od stresa zahvaljujući vitaminima B grupe i magnezijumu. Sa druge strane, gvožđe i bakar u patlidžanima su značajni za osobe koje su anemične.

Od patlidžana možete da pravite musaku, ajvar, đuveč, možete ga puniti ili spremiti ukusni namaz.

Termička obrada povećava udio antioksidanasa u patlidžanu

Izlaganje hrane toploti obično dovodi do gubitka vrijednih tvari poput vitamina, međutim to nije uvijek pravilo. Naime, postoje namirnice kojima nutritivna vrijednost kuvanjem ili pečenjem može da poraste. Upravo je takav slučaj i s patlidžanom. Ozbiljna istraživanja pokazala su kako kuvanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidanasa poput klorogene i kafeinske kiseline. Takođe, sposobnost hvatanja slobodnih radikala je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u poređenju sa sirovim patlidžanima.

Zanimljivosti i savjeti
* Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuvani ima 35, uz to je i bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je dobra za probavu, te vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.

* U lišću i plodu patlidžana nalazi se solanin, koji se nalazi i u kori krompira i paradajza, koji je za ljude otrovan, dok biljku štiti od nametnika. Solanin je zaslužan i za gorkasti ukus patlidžana, ali smatra se da doza od 200 mg može izazvati trovanje.

* Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10 stepeni, a nemojte ga rezati prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je „meso“ otkriveno.

* Gorki ukus patlidžana možete neutralizovati korištenjem soli prije kuvanja ili pečenja. Narežite patlidžan na željenu veličinu te komade posolite i ostavite da tako stoje 20 minuta.

* Patlidžan se može kombinovati s velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge ukuse.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Ako se beba zagrcne ili počne da se guši evo kako joj mozete pomoci

Pročitaj →

Žena u ovom horoskopskom znaku prava je dobrica“ u ljubavi

Pročitaj →

ČISTO DA SE ZNA: Saznajte koji je horoskopski znak NAJBOLJI, a koji NAJGORI ispod čaršafa!

Pročitaj →

Na njih se NIKAD NE ZABORAVLJA: Kada jednom zavolite ovaj znak, ne možete da ga izbacite iz glave

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Internet statistike Ženske

Pročitaj →

Žene u četrdesetim godinama sve češće pate od istog poremećaja

Pročitaj →

Ovo voće vam pomaže kod oboljenja pluća

Pročitaj →

Ovih 8 STVARI SVAKA MODERNA ŽENA MORA DA IMA OVE JESENI

Pročitaj →

Srećno detinjstvo stvara decu bez ambicija

Pročitaj →

Vaša stopala će biti kao bebina Domaći piling od sode bikarbone

Pročitaj →

Ove jeseni i zime nosimo somot od glave do pete Vindtiž materijal broj 1

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.