Pacijenti koji preleže koronu mogu imati trajna oštećenja srca!

Rezultate ovog istraživanja lekari su objavili su časopisu JAMA Cardiology

Kod više od tri četvrtine pacijenata koji su prelažli korona virus nastali su dugoročni srčani problemi, čak i ako njihovo stanje nije zahtevalo bolničko lečenje, pokazale su dve nemačke studije.

Rezultate magnetske rezonance srca (MRI) obavljene na stotinu oporavljenih od KOVID-19 lekari su uporedili s rezultatima obavljenim na stotinu osoba koje nisu bile zaražene korona virusom. Prosečna dob ispitanika bila je 49 godina, a dve trećine obolelih se oporavilo kod kuće.

Nakon nešto više od dva meseca, kod zaraženih pacijenata uočen je veći rizik za razvoj srčanih problema u odnosu na ispitanike iz kontrolne grupe.

Pokazalo se da su kod većine pacijenata, 78 njih imalo je ozbiljna oštećenja srčanog mišića, poput onih koja se javljaju posle srčanog udara.

Šezdeset i sedam pacijenata se oporavljalo kod kuće, a stanje 33 pacijenta zahtevalo je bolničko lečenje.

„Reč je o relativno mladim i zdravim pacijentima od 45 do 53 godine koji su se razboleli u proleće“, rekla je dr. Valentina Puntman, kardiolog Univerzitetske bolnice u Frankfurtu koja je vodila MRI-studiju, te dodala:

„Mnogi od njih su se upravo vratili sa skijaškog odmora i niko nije mislio da ima problema sa srcem.“

Činjenica da su se kod 78 posto pacijenata koji su se ‘oporavili’ od korone razvili ozbiljni srčani problemi, ukazuje na to da bolest kod većine ostavlja posledice na srčani mišić, iako ne postoje uobičajeni simptomi srčanih bolesti, poput bolova u grudima koji prate anginu pektoris”, kaže dr. Puntman, dodajući da pacijenti moraju odmah da reaguju i prate stanje srčanog mišića.

U sklopu druge studije analizirani su nalazi obdukcije 39 osoba preminulih na početku pandemije, a njihova prosečna dob bila 85 godina. Kod njih 24 otkrivena je visok nivo virusa u srčanom mišiću.

„Kod pacijenata s izuzetno teškom kliničkom slikom uočili smo znakove viralne replikacije“, rekao je dr. Dirk Vesterman, kardiolog Univerzitetskog centra za srce i krvotok iz Hamburga.

„Još ne znamo kakve su dugoročne posledice promena u genskoj ekspresiji. Po podacima o drugim sličnim virusnim bolestima možemo zaključiti da teži oblik bolesti nema dobar ishod.“

Rezultati obe studije upućuju na to da bi se kod mnogih pacijenata koji su se oporavili od Kovid -19 može razviti zastoj srca, stanje u kojem srce nije u mogućnosti da ispumpa dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih delova tela za kiseonikom i hranljivim materijama.

Prerano je govoriti o tomu jesu li oštećenja kod pacijenata koji se oporavljaju od korona virusa prolazna ili trajna, ali kardiolozi su zabrinuti.

„Obe studije ukazuju na to da kod osoba koje se zaraze KOVID-19 postoji velika verovatnoća za razvoj srčanih problema kasnije u životu, smatra dr. Mejtu Tomi, kardiolog i docent na Medicinskom fakultetu Icahn, te dodaje:

„Postavlja se pitanje koliko dugo takve promene traju i hoće li ovo stanje prerasti u nešto hronično ili će se stanje srčanog mišića s vremenom postepeno poboljšavati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NIKAD NE ZNATE KOJE CIPELE DA ODABERETE? Saznajte koji model je IDEALAN za vaš HOROSKOPSKI ZNAK

Pročitaj →

NAJVEĆE TAJNE SVAKOG ZNAKA: Vodolije stalno govore “ne” iz OVOG razloga, a Ovnovi dosadu leče OVAKO

Pročitaj →

Nedeljni horoskop od 14. 8. do 20. 8.2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. AVGUST 2020

Pročitaj →

“PROFESIONALNA GUNĐALA”: Ovim horoskopskim znacima NIKADA NE MOŽETE DA UDOVOLJITE

Pročitaj →

Ovo je horoskop koji otkriva SVE O SVAKOM ZNAKU

Pročitaj →

Dame, izaberite NJEGA za supružnika i NIKADA SE NEĆETE POKAJATI

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. AVGUST 2020

Pročitaj →

Ove ODVRATNE navike žene imaju tokom leta, ali ne priznaju

Pročitaj →

15 nezaboravnih citata Isidore Bjelice

Pročitaj →

Simptomi početka menopauze

Pročitaj →

Novi kul trend koji osvaja svet – trik koji izdužuje noge!

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.