Ovo su 7 rečenica koje svako dete treba da čuje od majke

Vaspitanje deteta nije lak posao, ali nema veće satisfakcije i veće odgovornosti

Da bi dete odraslo u samouverenu, srećnu i sposobnu odraslu osobu, pomoći će idućih sedam rečenica koje bi svaki roditelj trebao govoriti svome detetu:

1. VOLIM TE.

Pokazivanje ljubavi najvažnije je, ali dete treba i čuti da ga volite. Svaki dan recite svome detetu da ga volite i tako će i ono kada odraste lakše drugima reći da ih voli. Govorite svome deteti „volim te“ i u srećnim i u onim manje srećnim trenucima jer te rečo njemu će značiti kao celi svet.

2. PONOSNA SAM NA TEBE.

Detetu je potrebna roditeljska potvrda da nešto radi dobro. I kada mu drugi govore da je nešto izvrsno napravilo, dete neće biti potpuno srećno ako te reči ne čuje i od svojih roditelja. Zato pogledajte svoje dete u oči i kažite mu da ste ponosni na njega, ali i zbog čega ste ponosni na njega. I ne samo onda kada dobije dobru ocenu u školi ili kada nešto dobro napravi. Budite ponosni na svoje dete zato što se trudi, daje sve od sebe i ne odustaje.

3. ŽAO MI JE.

Dete treba videti da je i njegov roditelj samo čovek od krvi i mesa, da nije savršen i da i on može pogrešiti. I da je grešiti u redu. Zbog toga morate priznati kada ste prema detetu bili nepravedni i ispričati mu se, jednako kao što od deteta tražite da se ispriča vama ili drugima kada pogreši. Osim toga, na taj način detetu iz vlastitog ponašanja pružate primer kako se treba odnositi prema drugima kada odraste i da se treba ispričati kada pogreši.

4. SLUŠAM TE.

Ova rečenica naročito je važna kada dete uđe u pubertet. Naučite svoje dete da vam se poverava i da ga nije strah reći vam što ga muči i o čemu razmišlja. A to ćete najbolje postići tako kažete detetu „slušam te“ i pustite ga da govori.

5. TO JE TVOJA ODGOVORNOST.

Ne pomažite detetu u situacijama kada ono samo može rešiti problem. Vi možda imate najbolje namere, ali na taj način dete može steći osećaj nesigurnosti te da nije sposobno samo reši problem. Budite poput trenera: pripremite dete pre igre, navijajte za njega sa strane i posle razgovarajte o tome što je napravilo dobro, a što bi moglo popraviti.

To se može odnositi na školske aktivnosti, ali i na zaduženja kod kuće kao što je pospremanje sobe ili šetanje psa. Roditelj detetu mora usaditi osećaj odgovornosti jer će tako izrasti u samouverenu i sposobnu odraslu osobu.

6. TI TO MOŽEŠ!

Važno je da dete čuje da roditelj veruje u njega i da zna da je sposobno napraviti nešto. Niko ne može detetu uliti više samopouzdanja od mame i tate. Vaše dete mora znati da može ostvariti sve snove i ciljeve ako se trudi te da u teškim trenucima nikada ne sme odustati.

7. NE.

Ponekad je ono najbolje što možete napraviti za svoje dete reći mu „ne“. U tom trenutku dete to sigurno neće uvek lako prihvatiti i negodovaće, ali kada odraste, ceniće to što ste mu onda kada je trebalo rekli ne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Za žene koje se godinama nisu odmorile

Pročitaj →

5 tipova žena koje odbijaju muškarce

Pročitaj →

Kako preživeti izolaciju?

Pročitaj →

Vladimir Tomović napušta Zadrugu

Pročitaj →

Doza glamura Baršun kombinacija

Pročitaj →

GLUMAC PETAR BENČINA HITNO HOSPITALIZOVAN

Pročitaj →

Nadežda zabirnula pratioce

Pročitaj →

NEMA NIČEG BOLJEG ZA RAZVOJ VIDA KOD DJECE OD BORAVKA VANI

Pročitaj →

Ako dodate šećer u šampon preporodićete kosu

Pročitaj →

Bezvremeni šarm klasičnog plavog kaputa

Pročitaj →

Timijan Thymus vulgaris

Pročitaj →

Gradite novi objekat

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.