Otkucaji srca prema dobi – koji je normalan, nizak i povišen puls

Broj otkucaja srca možete mjeriti ako lagano pritisnete palac na unutarnju stranu zapešća. Puls koji osjetite prstom indicira frekvenciju kojom vaše srce otkucava.

Otkucaji srca izražavaju se u broju otkucaja po minuti – BPM.

Osim na zapešću otkucaje srca možete mjeriti na vratu, unutrašnjoj strani lakta ili pozadini koljena.

Normalan broj otkucaja srca ovisi o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti, težini, fizičkoj spremnosti, općem zdravlju i sl. Tablica ispod daje uvid u prosječan broj otkucaja kod zdravih osoba.

Broj otkucaja srca prema godinama za djecu, žene i muškarce:

Normalan broj otkucaja u stanju mirovanja, opuštenom stanju, kada sjedite i slično je između 60 i 100.
No, neka istraživanja sugeriraju da je optimalno u opuštenom stanju tj. stanju mirovanja imati između 50 i 70 otkucaja srca u minuti, a za osobe koje se bave sportom to je uglavnom između 40 i 60.
Broj otkucaja je najbolje mjeriti ujutro nakon buđenja ili navečer prije spavanja, jer je u tim slučajevima tijelo opušteno.

Općenito broj otkucaja srca će biti niži dok spavamo, a brži što smo aktivniji.

Kako biste izračunali maksimalan broj otkucaja srca za vrijeme tjelovježbe koristite se formulom:

Za žene = 226 – broj godina
Za muškarce = 220- broj godina

Sigurnim se smatra ako su vam otkucaji srca pri tjelovježbi između 50 do 85 % maksimalnog boja. Početnici u tjelovježbi ne bi trebali prelaziti 50 % maksimalnog broja otkucaja srca po minuti, te bi postupno trebali povećavati intenzitet tjelovježbi.

Broj otkucaja srca kao pokazatelj zdravlja
Otkucaji srca jedan su od najvažnijih pokazatelja zdravlja općenito, pa neki stručnjaci će čak ustvrditi kako u samo 30 sekundi i s dva prsta možete sami napraviti najvažniji test vlastitog zdravlja. Broj otkucaja srca mjerite tako da s dva prsta lagano pritisnete žilu kucavicu na zapešću tako da možete osjetiti puls. Broj otkucaja koji dobijete pomnožite s dva. Ponovite nekoliko puta kako biste bili sigurni da niste pogriješili.

Broj otkucaja srca može poslužiti kao marker za prepoznavanje nekih bolesti.

Što su otkucaji srca niži, to u pravilu znači da ste u boljoj kondiciji i da imate manje rizike nastajanja naglih, potencijalno po život opasnih stanja poput srčanog udara.

Ako imate viši broj otkucaja srca u stanju mirovanja to bi značilo veće rizike, jer će se u određenim zahtjevnim situacijama broj otkucaja dodatno povećati.

Istraživanje provedeno 2013. dovelo je u poveznicu veći broj otkucaja s rizicima prerane smrti. Osobe s brojem otkucaja između 81 i 90 u stanju mirovanja imale su duplo veće rizike prerane smrti, a osobe s većim brojem otkucaja od 90 u stanju mirovanja imale su trostruko veće rizike.

Ipak, ni premaleni broj otkucaja srca nije uvijek dobar za zdravlje. iako u pravilu niži broj otkucaja srca sugerira bolju kondiciju, neke situacije kod premalog broja otkucaja srca mogu uzrokovati povremenu vrtoglavicu i umor. Ako imate niske otkucaje srca, a znate da niste u najboljoj kondiciji razgovarajte s liječnikom jer to može sugerirati nepravilan prijenos električnih signala kod obavljanja srčane funkcije.

Broj otkucaja srca provjeravajte nekoliko puta tjedno u različitim situacijama, a ako se redovito pojavljuje visoka brojka razgovarajte sa svojim liječnikom, jer postoje načini da ga spustite i zadržite unutar normalnog raspona.

Jedan od načina na koji možete spustiti otkucaje srca je da smanjite kolesterol u prehrani, te da vratite tijelo u kondiciju.

Jedna studija je pokazala da samo jedan sat dnevno aerobnog vježbanja visokog intenziteta spušta broj otkucaja srca za 33 posto kasnije kod mjerenja u opuštenom stanju.

Vanjski faktori koji utječu na broj otkucaja srca:
– Sobna temperatura i vanjska temperatura – nagli porast temperature ili vlažnosti zraka mogu utjecati na povećanje broja otkucaja srca u minuti.
– Promjena položaja tijela – kod naglog kretanja, ustajanja i slično može doći do povećanog broja otkucaja srca.
– Emotivne situacije – stres, uzbuđenje ili bilo koja druga snažna emocija može utjecati na povećanje broja otkucaja srca u minuti.

Kako trenutno spustiti preveliki broj otkucaja srca

Broj otkucaja srca može porasti zbog nervoznog stanja, stresa, dehidracije ili iscrpljenosti. Odmor i duboko disanje u pravilu mogu pomoći spustiti broj otkucaja srca. Nakon svakog vježbanja važno je lagano “ohladiti” organizam, a to se postiže smanjenjem intenziteta vježbanja, vježbama istezanja i šetnjom.

Ako vam se veliki broj otkucaja srca ponavlja obavezno se javite liječniku koji će vam dati daljnje preporuke i utvrditi zbog čega dolazi do tog stanja.

Što kada je broj otkucaja srca premalen?
Ako je broj otkucaja srca manji od 60 u minuti može se reći da je manji od prosjeka. Hoće li to biti problem ovisi o vašoj dobi i tjelesnoj spremi.

Osobe koje su fizički jako aktivne i sportaši često imaju otkucaje srca sporije od 60 otkucaja u minuti, ali to je sasvim normalno stanje za njih i ne uzrokuje nikakve probleme.

Ako ste u dubokom snu broj otkucaja također može biti manji od 60.

Prespor ritam otkucaja srca može dovesti do smanjenog dotoka krvi u mozak što se može ogledati u simptomima:
– Umor
– Vrtoglavica
– Nesvijest
– Zbunjenost
– Osjećaj kao da je teško vježbati

Liječenje ovog stanja obično nije potrebno, osim ako se ponavlja ili traje dugo. Tada se obavezno treba javiti liječniku kako bi se utvrdilo zbog čega su otkucaji srca prespori.

Povezanost krvnog tlaka s otkucajima srca
Neki ljudi znaju miješati otkucaje srca s krvnim tlakom, međutim prema dosadašnjim istraživanjima čak nema uzročno posljedične povezanosti između krvnog tlaka i otkucaja srca, a visoki krvni tlak ne rezultira nužno velikim brojem otkucaja srca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.